abbey60

Abbaye Cistercienne Sainte Marie de Rieunette - Ladern sur Lauquet

 

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur Lauquet

De abdij van Sainte Marie de Rieunette (Aude, bisdom Carcassonne) werd gesticht in 1162. Aan het einde van de 12e eeuw vormde zich een congregatie van verschillende nonnenkloosters, waaronder dat van Rieunette, rond de abdij van Tart (Bourgondië), onder het vaderschap van de abt van Cîteaux.

 

Gezien de geografische afstand tussen Bourgondië en Languedoc werd het vaderschap over Rieunette toevertrouwd aan de abt van Sainte Marie de Villelongue.

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur Lauquet

In 1528 vluchtten de nonnen, die zich bedreigd voelden door de calvinisten, naar Carcassonne. De abdij brandde af in 1568. In 1648 probeerde Cécile de Noé de gemeenschap in Rieunette te herstellen en verzette zich tegen de monniken van Villelongue, die ondertussen de abdij en haar landerijen hadden verkocht aan naburige heren.

 

In zijn voetsporen begon Élisabeth de Levis aan de wederopbouw van de tijdelijke bezittingen van de abdij, maar ze werd vermoord op 13 juni 1671. De gemeenschap keerde terug naar Carcassonne en werd in 1761 overgebracht naar Lombez. Het klooster bleef onbewoond en werd na de Franse Revolutie een pachtboerderij.

 

Het verhaal had hier kunnen eindigen …

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France     La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée     Grands Sites Occitanie Sud de France

Sites Pays Cathare        Les Citadelles du Vertige

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée  Grands Sites Occitanie Sud de France  Sites Pays Cathare   Les Citadelles du Vertige

 

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur LauquetMaar na de oorlog van 1939-1945 werkte de ene na de andere persoon aan de opruiming van het kreupelhout en de restauratie van de site, waardoor de abdijkerk, die intact was gebleven sinds de bouw ervan in de 12e eeuw, en de overgebleven muurdelen in het westelijke gebouw werden gered van instorting.

 

Dankzij hun toewijding en gebeden kon de gemeenschap van Boulaur in 1994 overwegen om de abdij terug te kopen en de kloostergebouwen te herbouwen. Veel mensen zijn vandaag de dag nog steeds verbaasd als ze in Rieunette aankomen en de ruïnes zien staan die ze hebben opgeruimd!

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur LauquetElke ochtend, tussen de Vigiles en de Laudes, nemen we de tijd voor lectio divina, letterlijk “goddelijk lezen”: van het Woord van God door middel van de Bijbel en zijn commentaren, door theologische, spirituele of andere auteurs. Dit lezen maakt integraal deel uit van ons monastieke leven. God spreekt tot ons en leert ons Hem te volgen.

 

Lezen voedt ons, vormt ons en helpt ons om onze intelligentie in dienst van de Heer te stellen. Zo gaat ons hele wezen vooruit om Hem te ontmoeten.

Grand Carcassonne Tourisme       Carcassonne Agglo

Unesco World Heritage Convention  Pays de Carcassonnais

Grand Carcassonne Tourisme  Carcassonne Agglo    Unesco World Heritage ConventionPays de Carcassonnais

 

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur LauquetOns werk in Rieunette is gevarieerd. Sommige van onze activiteiten houden rechtstreeks verband met het leven van de gemeenschap (koken, wasserij, sacristie, schoonmaak, onderhoud van het terrein rond het klooster, enz.), andere met het ontvangen van gasten (hotels, bezoeken, winkel), maar ook met onze verschillende meer direct lucratieve activiteiten.

 

We besteden een groot deel van onze tijd aan het verpakken, produceren en verzenden van aromatische cosmetica en voedingsmiddelen, maar we maken ook jam, illustraties voor kinderen en werken in de tuin om fruit en groenten te verbouwen.

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur LauquetWe zijn verheugd iedereen te mogen verwelkomen die een tijdje in retraite wil doorbrengen met onze gemeenschap.

 

In het hart van het bos van Castillou, aan de “heldere beek” van Rieunette, bieden we je de kans om te leven op het ritme van de natuur en de liturgische diensten. Het gastenhuis in familiestijl is een geweldige plek om andere gasten en de zusters van de gemeenschap te ontmoeten.

Limouxin Tourisme        la Communauté de communes du Limouxin

Limouxin Tourisme      Vins AOP de Limoux  la Communauté de communes du Limouxin     

Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur Lauquet
Abbaye Cistercienne Sainte Marie De Rieunette Ladern Sur Lauquet

Abbaye cistercienne Sainte Marie de Rieunette

 

Leisure – Museum – Kasteel – Abdij

 

Abbaye de Rieunette
11250 Ladern-sur-Lauquet

 

Tel. +33 4.68.69.69.06

 

GPS

Lat. 43° 5′ 49. 97″
Lon. 2° 24′ 7. 63″

 

Email
communaute@rieunette.org

 

Monnik
www.rieunette.org

 

Abdij

Volwassenen: –
Kinderen: –

 

Service:

ParkingFietsvriendelijk

 

Payments

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  Español - Spanish - Espagnole - Spanisch - Spagnolo - Spaans

 

Openingstijden Abbaye Cistercienne Sainte Marie de Rieunette:

– Bezoek van het Cloître en de winkel gesloten op dinsdagmiddag

– In de ochtend: tussen het einde van de mis* en 12.15 uur * 10.00 uur op weekdagen, rond 11.30 uur op zondag en plechtigheden

– In de namiddag: tussen 15.00 en 16.45 uur

In onze kleine winkel vind je een ruim assortiment kwaliteitsproducten (voeding, cosmetica, boeken, enz.), waarvan de verkoop ons in staat stelt om van ons werk te leven. We openen de winkel op verzoek, je hoeft alleen maar aan te bellen op de hierboven aangegeven tijden.

Mairie de Ladern-sur-Lauquet     Mairie de Villefloure     Mairie de Greffeil  

Mairie de Mas-des-Cours  Mairie de SaintHilaire   Mairie de Verzeille

   Mairie de Ladern-sur-Lauquet     Mairie de Villefloure     Mairie de Greffeil     Mairie de Mas-des-Cours     Mairie de SaintHilaire     Mairie de Verzeille       

Equipments and Services: 

* Groepen zonder gids
* Groepen met gids
* Publieke Parking
* Individuele rondleiding zonder gids

* Individuele rondleiding zonder gids
* Faciliteiten voor gehandicapten
* Honden toegestaan
* Shop

Booking.com

Abbaye cistercienne Sainte Marie de Rieunette

 

Leisure – Museum – Kasteel – Abdij

 

Abbaye de Rieunette
11250 Ladern-sur-Lauquet

 

Tel. +33 4.68.69.69.06

 

GPS

Lat. 43° 5′ 49. 97″
Lon. 2° 24′ 7. 63″

 

Email
communaute@rieunette.org

 

Monnik
www.rieunette.org

 

Abdij

Volwassenen: –
Kinderen: –

 

Service:

ParkingFietsvriendelijk

 

Payments