abbey60

Abbaye de Lagrasse

 

Abbaye de Lagrasse

Imposant en majestueus in zijn groene omgeving, werd de abdij gesticht onder Karel de Grote in 779. Het was de grootste abdij van het departement en is nu een van de mooiste architectonische schatten.

 

Tegenover de middeleeuwse stad, die op de lijst van de “Mooiste Dorpen van Frankrijk” staat, dwingt dit imposante Benedictijner monument respect af en presenteert het een adembenemende catalogus van architectuur van de 8e tot de 18e eeuw. Sinds de Franse revolutie hebben verschillende eigenaars elkaar opgevolgd en sinds 2004 is het departement Aude eigenaar van het oudste deel, dat bekend staat als “Public”.

 

U kunt er de hoofdzakelijk middeleeuwse gebouwen ontdekken: de binnenplaats van de abdijwoning, de kelder, de bakkerij, de kapellen en hun voorportalen, de sacristie, het noordertransept, de preromaanse toren, het lapidair depot, de ceremoniële zaal en de slaapzaal, die in 2009 gedeeltelijk werd gerestaureerd. Het andere deel, “Privé”, behoort toe aan religieuze mensen.

    Sites Pays Cathare    Les Citadelles du Vertige    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Grands Sites Occitanie Sud de France

Abbaye de Lagrasse

Abbaye de Lagrasse, een romaanse benedictijnenabdij, dateert uit de zevende eeuw. De abdij was van enorm religieus en politiek belang in de 12e eeuw en werd versterkt tijdens de 13e, 14e en 15e eeuw. Zoek naar het kleine klooster met gebeeldhouwde kolommen met de luxe. De bovenste galerij leidt naar de abdijkapel, waar u de hoog versierde muren kunt bewonderen.

 

De romaanse kerk werd gebouwd met een enkel schip eindigend in een pastorie met een transept en drie apsissen en een achthoekige klokkentoren. Tijdens restauratie-inspanningen ontdekten bouwers een oud Romaans portaal met een marmeren gebeeldhouwde boog. De slaapzaal van de monnik heeft een spitsbooggewelf met een houten skelet.

Abbaye de Lagrasse
Abbaye de Lagrasse

Piémont d’Alaric Communauté de Communes Lézignan-CorbièresLes Plus Beaux Villages de FranceMairie de Luc-sur-Orbieu Mairie de Lagrasse

Abbaye de Lagrasse

Abbaye de Lagrasse of wel Abdij Sainte Marie d’Orbieu

 

De abdij was vanaf de stichting in de 8ste eeuw tot de Franse Revolutie een Benedictijnenabdij.
In 1796 werd het kloostercomplex gesplitst en verkocht.

 

Sinds 2004 is het middeleeuwse gedeelte staatseigendom en open voor het publiek.
Het private gedeelte omvat de gebouwen uit de 18e eeuw en is sindsdien weer in gebruik als klooster. 

Abbaye de LagrasseLagrasse ligt tegen de rivier de Orbieu aan gedrukt, en in de smalle, middeleeuwse straatjes is geen of weinig plek voor auto’s. Daarom word je als bezoeker met diverse borden gewezen op de ‘parkings obligatoires’, de verplichte parkeerplaatsen.

 

Voor de inwoners van het dorp is er langs de hoofdweg die langs het dorp loopt plek, bezoekers moeten hun auto neerzetten op een van de grote parkeerterreinen, aan de oost- en de noordkant van Lagrasse.

 

Vanaf hier sta je binnen enkele minuten midden in het dorp, dus het is een kleine moeite. En het wegleiden van de auto’s van het dorpscentrum heeft als voordeel dat je in de straatjes van het dorp zelf nauwelijks auto’s tegenkomt.

Abbaye de Lagrasse
Abbaye de Lagrasse

 Routes 20 Corbières - Les Routes des Vins     Corbières Salanque MéditerranéeVal-de-Dagne    Vignobles & Découvertes      Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie

De geschiedenis van het dorp Lagrasse is nauw verweven met de geschiedenis van het klooster dat op de linkeroever van de rivier de Orbieu staat. Deze werd gesticht in de zevende eeuw en groeide uit tot een van de belangrijkste kloosters van Frankrijk. Het speelde bijvoorbeeld een rol in het herstellen van de rust in Carcassonne en Béziers na de kruistochten tegen de Katharen. Tegenwoordig is een deel van de abdij eigendom van het departement Aude, en een groter deel behoort toe aan een kloosterorde. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken.

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  Español - Spanish - Espagnole - Spanisch - Spagnolo - Spaans

 

Openingstijden Abbaye de Lagrasse:
– half juni t/m half september
– half september t/m oktober
– november t/m half december

Mairie de Ribaute       Mairie de Camplong-d'Aude       Mairie de Tournissan       Mairie de Saint-Pierre-des-Champs      Mairie Val-de-Dagne       Mairie de Talairan

Equipments and Services: 

* Groepen met gids
* Publieke Parking
* Park
* Individuele rondleiding met gids

* Groepen zonder gids
* Individuele rondleiding zonder gids
* Shop

Abbaye de Lagrasse

 

Leisure – Museum – Kasteel – Abdij

 

Abbaye de Lagrasse
8 Rive Gauche
11220 Lagrasse

 

Tel. +33 4.68.58.11.58

 

GPS

Lat. 43° 5′ 25.85″

Lon. 2° 37′ 1.16″

 

Email
contact@lagrasse-legrandrelevement.org

 

Monnik
www.lagrasse-legrandrelevement.org

 

Abdij

Volwassenen: 5.00 €
Kinderen: 3.00 €

 

Service:

ParkingFietsvriendelijk

 

Payments