Bio wijn

Biologische Wijn

 

Biologische wijn is de drank die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. In tegenstelling tot “gewone” wijn, waar omstandig gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product.

 

Kunstmeststoffen, zwaar giftige onkruidverdelgers (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticiden en fungiciden zijn STRIKT VERBODEN in deze teelt. De biologische teelt is 100% milieubewust en volledig veilig voor de gezondheid. Dit kan spijtig genoeg niet gezegd worden van de “gewone” wijnteelt, die voor de gemakkelijkheids-oplossingen kiest met vooral grote productiviteit en optimaal winstbejag voor ogen.

Rode wijn  = Rode Wijn

Biologische Wijn  = Biologische Wijn

Witte wijn  = Witte Wijn

Blanquette, Mousserende wijn  = Blanquette, Mousserende Wijn

Rosé  = Rosé

Muscat  = Muscat Wijn

 

Organic WineOok in de wijnindustrie is het just-in-time-marketingprincipe geen onbekend gegeven. Steeds meer niet-biologische wijnen zijn dan ook op snelle consumptie gericht. De druiven worden zo vroeg mogelijk geplukt, de gisting en rijping kunstmatig geforceerd, smaak-en aromaverbeteraars doen de rest. Biologische druiven worden daarentegen op natuurlijke wijze geteeld en pas bij volledige rijpheid geplukt. Enkel gezonde, onbespoten en handgeplukte druiven komen in de gistingskuip terecht en elke artificiële chemische behandeling of mechanische manipulatie is uit den boze.

 

Organic Wine

 

Ook in de wijnindustrie is het just-in-time-marketing principe geen onbekend gegeven. Steeds meer niet-biologische wijnen zijn dan ook op snelle consumptie gericht. De druiven worden zo vroeg mogelijk geplukt, de gisting en rijping kunstmatig geforceerd, smaak-en aromaverbeteraars doen de rest. Biologische druiven worden daarentegen op natuurlijke wijze geteeld en pas bij volledige rijpheid geplukt. Enkel gezonde, onbespoten en handgeplukte druiven komen in de gistingskuip terecht en elke artificiële chemische behandeling of mechanische manipulatie is uit den boze.

Schadelijke bewaarmiddelen en/of chemische bacteriëndodende middelen(die ook de goede bacteriën doden) zijn taboe. Pasteurisatie en sterilisatie (veelvuldig toegepast in de “gewone” wijnmakerij) zijn strikt verboden. Het gistingsproces voltrekt zich op volledig natuurlijke wijze, met de eigen gisten van de druivencultuur. Hier is geen sprake van in labo opgefokte gistingsklonen, waaraan reeds op voorhand smaak-en aromaverbeteraars toegevoegd zijn, om de zogenaamde” typiciteit” van de streek kunstmatig na te bootsen. Dit alles maakt biologische wijn bij uitstek een echte kwalitatief hoogstaande bewaarwijn, die wint met rijping en de natuurlijke eigenheid van elke wijnregio in zichzelf heeft.

Het maken van biodynamische wijn berust op dezelfde grondprincipes als deze van de gewone biologische wijn. Toch heeft deze een meerwaarde. In de biodynamische cultuur gaat men ervan uit dat elk levend wezen een emanatie is van de totale kosmos. Grondlegger van deze principes is Rudolf STEINER ( 1924). De studie en de invloeden van de kosmische stralingen staan centraal in deze cultuur. Bij middel van een hemelkaart worden de werkzaamheden in en rond de wijngaard en bij de vinificatie afgestemd op de stand van de hemellichamen en op de levensritmes.Bovendien wordt gebruik gemaakt van diverse biodynamische preparaten (vergelijkbaar met homeopathische bereidingen), die op de grond en de druivenranken verstoven worden.

De resultaten van deze ingrepen komen tot uiting zowel in de wijngaarden als in het eindproduct. Ziektes komen omzeggens niet voor in deze teelt. De planten zijn hiervoor quasi immuun. De wijn is steeds van een bijzondere finesse en behoort tot het beste dat in de wijnwereld aangeboden wordt.

Organic WineEeuwenlang werd alle wijn biologisch gemaakt. Na de tweede wereldoorlog kwam hierin verandering door de snelle groei van de chemische sector. De meerderheid van de wijnbouwers koos voor deze oplossing uit gemaksoverwegingen en uiteraard omdat het rendement hiermee spectaculair steeg, zij het ten koste van de kwaliteit ! Een kleine minderheid van de wijnbouwers weigerde uit principe om deze toer op te gaan. Het moet gezegd, dat de eerste jaren de kwaliteit van deze wijnen niet bijzonder was.

 

De meeste van deze wijnbouwers bleven teveel in het ambachtelijke stramien en dachten dat, als het biologisch was het ook maar goed moest zijn. De laatste 10 jaar kwam hierin een totale ommekeer. Een nieuwe jonge generatie van wijnbouwers, veelal universitair en oenologisch geschoold, investeerde zwaar in de moderne technologie, die de “gewone” wijnbouw ondertussen op een hoger peil had gebracht.

 

Terwijl het taboe op het gesjoemel met chemische middelen overeind bleef, werden de technische middelen nu ook massaal ingezet in de biologische cultuur. Het resultaat was spectaculair. De combinatie van technologie en traditionele aanpak wierp zijn vruchten af. Zeer lovende commentaren in wijntijdschriften en wijngidsen en een regelmaat aan behaalde medailles in grote wijnwedstrijden spraken voor zichzelf. Geen enkele betrouwbare wijnkenner ontkent nu nog de zeer goede kwaliteit van wijnen uit biologische en biodynamische teelt. Het surplus, dat deze wijnen 100% gezond en milieuvriendelijk zijn is dan ook graag meegenomen. De herhaalde schandalen in de “gewone” en “industriële” landbouwsector, de herhaalde waarschuwingen dat onze aarde naar de zelfvernietiging gaat, hebben de ogen van velen geopend, en dit is nog maar het topje van de ijsberg!

Organic Wine

 

Eeuwenlang werd alle wijn biologisch gemaakt. Na de tweede wereldoorlog kwam hierin verandering door de snelle groei van de chemische sector. De meerderheid van de wijnbouwers koos voor deze oplossing uit gemaks overwegingen en uiteraard omdat het rendement hiermee spectaculair steeg, zij het ten koste van de kwaliteit ! Een kleine minderheid van de wijnbouwers weigerde uit principe om deze toer op te gaan. Het moet gezegd, dat de eerste jaren de kwaliteit van deze wijnen niet bijzonder was.

 

De meeste van deze wijnbouwers bleven teveel in het ambachtelijke stramien en dachten dat, als het biologisch was het ook maar goed moest zijn.  De laatste 10 jaar kwam hierin een totale ommekeer. Een nieuwe jonge generatie van wijnbouwers, veelal universitair en oenologisch geschoold, investeerde zwaar in de moderne technologie, die de “gewone” wijnbouw ondertussen op een hoger peil had gebracht.

 

Terwijl het taboe op het gesjoemel met chemische middelen overeind bleef, werden de technische middelen nu ook massaal ingezet in de biologische cultuur. Het resultaat was spectaculair. De combinatie van technologie en traditionele aanpak wierp zijn vruchten af. Zeer lovende commentaren in wijntijdschriften en wijngidsen en een regelmaat aan behaalde medailles in grote wijnwedstrijden spraken voor zichzelf. Geen enkele betrouwbare wijnkenner ontkent nu nog de zeer goede kwaliteit van wijnen uit biologische en biodynamische teelt. Het surplus, dat deze wijnen 100% gezond en milieuvriendelijk zijn is dan ook graag meegenomen. De herhaalde schandalen in de “gewone” en “industriële” landbouwsector, de herhaalde waarschuwingen dat onze aarde naar de zelfvernietiging gaat, hebben de ogen van velen geopend, en dit is nog maar het topje van de ijsberg!

Rode wijn  Rosé  Biologische Wijn  Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan: Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan, Lladoner Pelut, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Côt (Malbec).

Witte wijn  De belangrijkste witte druivenrassen zijn Chardonnay, Macabeu, Picpoul, Clairette, Terret Blanc, Bourboulenc (Malvoisie) – Grenache Blanc, Maccabeu, Clairette, Muscat, Piquepoul, Terret blanc, Marsanne, Roussanne, Rolle (Vermentino).

Organic Wine

De term “biologische teelt” is beschermd door de Europese Unie. Door enkele privé organismen werd een strikt lastenboek opgesteld.

 

De navolging van dit lastenboek wordt onder supervisie van het Ministerie van Landbouw door onafhankelijke organismen minstens één maal per jaar gecontroleerd, waarna een certificaat van biologische landbouw wordt toegekend. Dit certificaat is slechts voor één jaar geldig en moet telkens na controles vernieuwd worden.

Organic Wine

Elke inbreuk op het lastenboek wordt met onmiddellijke uitsluiting bestraft. In Frankrijk zijn er maar een goede 400-tal wijnbouwers die dit certificaat bezitten. Naast deze gecontroleerde biologische telers, zijn er nog vele duizenden die deze teelt geheel of gedeeltelijk toepassen (vooral de zeer grote huizen), echter zonder controle. Het spreekt vanzelf dat 100% garantie alleen geboden wordt door de gecontroleerde telers. Het uitgangspunt van deze wijnbouwers is een evenwichtig biologisch levende grond. Er wordt uitsluitend bemest met organische meststoffen (compost, groenbemesting, dierlijke meststoffen, mineralen enz.).

 

Op die manier worden gezonde wijnranken voortgebracht met druiven die een maximum aan mineralen en oligo-elementen bevatten en ziektebestendig zijn. Onkruid wordt bestreden op manuele en mechanische manier dwz. eggen, wieden, ploegen. Gezien de plant en de druif in se gezond is, moet geen beroep gedaan worden op chemische insecticiden en fungiciden om ziektes te bestrijden. Die komen slechts zeer sporadisch voor. Er wordt immers preventief gewerkt. In noodgevallen, zijn er weer voldoende natuurlijke middelen om deze te bestrijden, zoals bordelese pap( koper, kalk, water-oplossing= een eeuwenoud middel). Verder worden ook aftreksels van planten gebruikt, zoals van netels en zeewier en ook rotspoeder, basaltmeel en diverse mineralen en oligo-elementen . Ook bij de vinificatie (de wijnmakerij), zijn alle chemische hulpmiddelen taboe, zoals kleur, smaak en aromaverbeteraars, ontzuur- of bijzuurmiddelen enz.

Bron: www.biotiek.be – Antoon De Paepe

Organic Wine

 

Elke inbreuk op het lastenboek wordt met onmiddellijke uitsluiting bestraft. In Frankrijk zijn er maar een goede 400-tal wijnbouwers die dit certificaat bezitten. Naast deze gecontroleerde biologische telers, zijn er nog vele duizenden die deze teelt geheel of gedeeltelijk toepassen (vooral de zeer grote huizen), echter zonder controle. Het spreekt vanzelf dat 100% garantie alleen geboden wordt door de gecontroleerde telers. Het uitgangspunt van deze wijnbouwers is een evenwichtig biologisch levende grond. Er wordt uitsluitend bemest met organische meststoffen (compost, groenbemesting, dierlijke meststoffen, mineralen enz.).

 

Op die manier worden gezonde wijnranken voortgebracht met druiven die een maximum aan mineralen en oligo-elementen bevatten en ziektebestendig zijn. Onkruid wordt bestreden op manuele en mechanische manier dwz. eggen, wieden, ploegen. Gezien de plant en de druif in se gezond is, moet geen beroep gedaan worden op chemische insecticiden en fungiciden om ziektes te bestrijden. Die komen slechts zeer sporadisch voor. Er wordt immers preventief gewerkt. In noodgevallen, zijn er weer voldoende natuurlijke middelen om deze te bestrijden, zoals bordelese pap( koper, kalk, water-oplossing= een eeuwenoud middel). Verder worden ook aftreksels van planten gebruikt, zoals van netels en zeewier en ook rotspoeder, basaltmeel en diverse mineralen en oligo-elementen . Ook bij de vinificatie (de wijnmakerij), zijn alle chemische hulpmiddelen taboe, zoals kleur, smaak en aromaverbeteraars, ontzuur- of bijzuurmiddelen enz.

Bron: www.biotiek.be – Antoon De Paepe

Minervois