
Blanquette de Limoux,
Crémant de Limoux,
Blanquette Méthode Ancestrale
In 1531 ontdekten de monniken van St. Hilaire (een paar kilometer van Limoux) de teelt van de gouden Mauzac druif (de zogenaamde “Blanquette”) natuurlijke mousserende wijn, de “Blanquette van Limoux”, de oudste Brut in de wereld. De oorspronkelijke methode gebruikt voor 3 eeuwen en Blanquette de Limoux is nu een “Appellation Contrôlee” (label garandeert de kwaliteit van de wijn) die geregeld is om de kwaliteit te handhaven. De productie is met opzet beperkt en de teelt is uitsluitend beperkt tot de zonovergoten heuvels met een hoge kwaliteits bodem. De wijn is toegestaan op een natuurlijke gisting in de fles en produceert natuurlijke bubbels.
42 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen voor de stille wijnen en 10% voor de mousserende wijnen. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.
= Rode Wijn
= Biologische Wijn
= Witte Wijn
= Blanquette, Mousserende Wijn
Wel weten we uit geschreven bronnen dat er in 825 na Chr. melding van wordt gemaakt. Dat komt omdat er sinds dat jaar de heilige Saint Saturnin begraven ligt. Het klooster is pas in de 14e eeuw na Chr. gebouwd. Door de eeuwen heen hebben we heel wat aan de monniken te danken; ze vonden bepaalde kazen, bieren (Trappisten), likeuren (o.a. DOM Benedictine) en ook wijn uit. Dat laatste hebben we vooral aan de Benedictijnen te danken. Per toeval vonden zij in de abdij van Saint Hilaire het procedé van mousserende wijn uit. Dat gebeurde in 1531. Ze noemden deze wijn: Blanquette de Limoux. Het was een mousserende witte wijn gemaakt van uitsluitend witte druiven met ongeveer 6ºC alcohol. Je kunt nu nog in één van de oorspronkelijke wijnkelders een kijkje neem. Er zijn er echter meer, maar die zijn nu in privé bezit. In welke kelder deze wijn uiteindelijk het licht heeft gezien, heeft niemand kunnen achterhalen. Wat veel mensen niet weten of niet willen weten (vooral in de Champagne) is dat de Blanquette de Limoux de oudste mousserende brut ter wereld is. Champagne mag dan de naam hebben maar is pas een eeuw later ontstaan!
Deze mousserende wijn moet bestaan uit de rassen mauzac (90%), chenin en chardonnay. De tweede gisting volgens de klassieke methode moet tenminste negen maanden duren.
Deze mousserende wijn moet bestaan uit de rassen mauzac (maximum 70%), chenin en chardonnay (geen van de 2 rassen mag meer dan 20% bijdragen).
Sedert 2003 mag ook het ras pinot noir voor maximum 10% toegevoegd worden. Hierbij moet de tweede gisting twaalf maanden duren waarna wordt herkurkt.
Deze mousserende wijn wordt gemaakt volgens een methode uit 1531. Hiervoor mag alleen het ras mauzac (ter plaatse blanquette genoemd) worden gebruikt. Er vindt bij deze methode een eerste gisting ‘en cuve’ plaats, die wordt gestopt door een koudebehandeling en filtratie op een moment dat er een restsuikergehalte van 70 gram per liter is bereikt. Daarna vindt een gisting plaats op de fles.
Toques & Clochers
Van oorsprong is ‘Toques et Clochers’ een benefietveiling ten behoeve van de restauratie van de 41 (uit de 11e en 12e eeuw daterende) klokkentorens die zich binnen de appellation bevinden. Alle klokkentorens symboliseren tesamen 3800 kavels, die zijn ingedeeld in 4 terroirs en 41 dorpjes met een klokkentoren. Ieder dorpje laat tijdens Toques et Clochers twee van hun mooiste vaten Chardonnay veilen… en daar komen ieder jaar duizenden kopers op af. 82 vaten (2 per Domein), die de 41 dorpen vertegenwoordigen met een gemiddelde prijs van zo’n € 4.500 per vat.
Wijnhuizen in de “Blanquette de Limoux” met website links!
Alain Cavaillès
Domaine Delmas
Domaine de Fourn
Maison Guinot
Domaine J.Laurens
Domaine de Martinolles
Domaine la Maurette


Geniet van uw wijnproeverij (“dégustation”)!

