Village

Carcassonne,
La Bastide Saint-Louis

 

Carcassonne, La Bastide Saint Louis Carcassonne is vaak “la ville aux deux cités”, de stad met de twee steden, genoemd ! De stad bestaat inderdaad uit twee belangrijke delen.

 

Deze twee delen leven al acht eeuwen naast elkaar:

 

de boven- en vestingstad, la Cité

de benedenstad, la Bastide Saint Louis.

 

Bastide Saint Louis

 

De Bastide vormt het pronkstuk van de stad zoals wij die nu kennen en wordt begrensd door de boulevards die in de 18de en 19de eeuw zijn aangelegd op de plaats waar vroeger stadsgrachten lagen. De verdedigingswallen en de stadspoorten waren bedoeld om het lager gelegen stadsdeel te beschermen. De wallen met een omloop van 2.800 meter zijn gebouwd tussen 1355 en 1359 in opdracht van graaf d’Armagnac, terwijl de bastions pas na 1359 zijn opgetrokken. In die periode beperkte men zich tot het bouwen van ronde torens op iedere hoek. Deze torens zijn groter dan de andere waltorens.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis Tegen het einde van de 16de eeuw werden tijdens de godsdienstoorlogen die Zuid-Frankrijk teisterden in ijltempo op iedere hoek van de stad 4 bastions gebouwd. In het noordwesten verrees het bastion Saint-Martial, in het noordoosten het bastion la Figuières en in het zuidoosten het bastion Montmorency. De Tour Grosse of Tour des du Calvaire) verscheen aan de zuidoostelijke kant. Aan de vooravond van de Franse Revolutie waren er in het lager gelegen stadsdeel nog maar 4 stadspoorten over: – de Porte Toulouse aan de westzijde, ook wel Porte des Augustins genoemd (aan de rue de Verdun) met twee mooie torentjes die in 1749 zijn gerestaureerd.

 

Op 31 mei 1778 werd middels een raadsverordening vastgelegd dat alle stadsmuren, torens, grachten, vestingmuren en omlopen definitief overgedragen werden aan het gemeentebestuur van het lager gelegen stadsdeel. De bestuurders ondernamen echter niets tegen het langzame verval van de Porte Toulouse, die dan ook in 1806 is afgebroken.

 

– De stadspoort aan de noordzijde, ook wel Porte des Carmes genoemd (helemaal aan het einde van de huidige rue Georges Clemenceau).

 

– De stadspoort aan de oostzijde, ook Porte des Cordeliers genoemd, helemaal aan het einde van de tegenwoordige rue Aimé Ramond (de vroegere rue de la Mairie).

 

– Dan is er nog een stadspoort aan de zuidkant, ook wel Porte des Jacobins genoemd, die behouden is gebleven en die nu, evenals de directe omgeving, op de lijst staat van Franse historische monumenten. In de beginperiode van de bouw van de stad stond de Porte des Cordeliers op de plek waar zich vandaag de poort van het vroegere Paleis van Justitie bevindt, links aan het einde van de rue Mage (tegenwoordig rue de Verdun).

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France     La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée     Grands Sites Occitanie Sud de France

Sites Pays Cathare        Les Citadelles du Vertige

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée  Grands Sites Occitanie Sud de France  Sites Pays Cathare   Les Citadelles du Vertige

 

Carcassonne, La Bastide Saint Louis

In 1571 is de poort verplaatst naar het einde van de rue de la Pellisserie (nu rue Aimé Ramond). Het ontwerp van de bastide is regelmatig en lijkt op een dambord met in het midden Place Carnot met de prachtige Neptunus-fontein uit 1770. Rondom de fontein en in de schitterende Halle aux Grains, waarvan het bouwskelet uit de 18de eeuw dateert, wordt iedere dinsdag, donderdag en zaterdagochtend een grote markt gehouden. U zult ongetwijfeld volop genieten van de prachtige kerkgebouwen en de voorname herenhuizen in het vestingdorp. De verschillende stadsparken bieden met hun schaduwrijke bomen de mogelijkheid om een ontspannen wandeling te maken.

 Bezienswaardigheden:

 •  1 – Het Landgericht (17de – 19de eeuw)
 •  2 – Het Formier-Dupréhuis, Maison de Mémoires (15de – 18de eeuw)
 •  3 – De Markthallen (17de – 19de eeuw)
 •  4 – Kapel en Jezuïetencollege (17de – 18de eeuw)
 •  5 – Maison du Sénéchal (14de eeuw)
 •  6 – Het Herenhuis Rolland (17de – 19de eeuw)
 •  7 – Het Murathuis (17de – 19de eeuw)
 •  8 – Bastion de Montmorency ( 16de eeuw)
 •  9 – Jacobijnenpoort ( 18de eeuw)
 • 10 – Kathedraal Saint-Michel (13de – 19de eeuw)
 • 11 – Kerk Saint-Vincent (13de – 19e eeuw)
 • 12 – De haven van het Canal du Midi (18de – 19de eeuw)
 • 13 – Place Carnot
 • 14 – Kapel Notre-Dame de la Santé (16de – 19de eeuw)
 • 15 – Pont Vieux, de oude brug (14de eeuw)
 • 16 – Manufacture Royale de la Trivalle (17de – 19de eeuw)
 • 17 – Pelletier du Clauxhuis (17de eeuw)
 • 18 – Notre-Dame de l’Abbaye
 • 19 – Huis genaamd “Montmorency”

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 1 – Le Présidial

 

Het Landgericht bevond zich eerst in de middeleeuwse vestingstad en werd in 1657 naar de benedenstad verplaatst. Een nieuw gebouw werd in 1699 tegen de oostelijke stadsmuur gebouwd en tot 1861 als gerechtshof gebruikt. Daarna worden het Kunstmuseum en de Gemeentebibliotheek erin gevestigd. In het begin van de 20ste eeuw wordt de stadsmuur afgebroken en vervangen door de rijkversierde neogotische gevel.

 

Te bezichtigen:
Binnen, de buste van Amelin door de beeldhouwer Falguière, de deur met houtsnijwerk van Jean Jacques Melair (17de eeuw) en in de binnenhof de buste van de prefect Eugène Poubelle, die zijn naam gaf aan zijn uitvinding: de vuilnisbak (poubelle). Bekijkt u ook de interessante collectie en de tentoonstellingen van het museum!

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 2 – Maison de Mémoires

 

In de 16de eeuw wordt het door Guitard de Mercajols bewoond. In het begin van de 17de eeuw wordt het verbouwd door Jean-Jacques Fornier en daarna door Pierre Dupré, lakenfabrikant en -handelaar in 1764. De beroemdste bewoner blijft echter de dichter en schrijver Joë Bousquet (1897 – 1950), die verlamd was ten gevolge van een zware verwonding, die hij in de Eerste Wereldoorlog opliep. Zijn kamer wordt de ontmoetingsplaats van een literaire groep waar surrealisten zoals Marx Ernst, Aragon, Paul Eluard, Dali, maar ook André Gide, JeanCassou, Henry Michaux, Paul Valéry en Simone Weil de deur plat liepen.

 

Te bezichtigen:
De deur van het binnenhof (15de eeuw), de plafonds en schilderijen (16de en 17de eeuw), de gevel (18de eeuw) en de kamer van Joë Bousquet.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 3 – De Markthallen

 

De Markthallen zijn in 1768 gebouwd op de plaats van het Kerkelijk Gerechtsgebouw en de Heilige Mariakerk en men vond er de Graanhal, de Waag slagers en vishandelaren. In het midden van het plein stond de schandpaal. Het geheel bevond zich oorspronkelijk op de huidige Place Carnot.

 

4 – Kapel en Jezuïetencollege

 

Het college werd van 1641 tot 1666 gebouwd en geleid door Jezuïeten tot 1762, kort voor hun verbanning uit de stad. Doctrinairen nemen de leiding over. Ten gevolge van de Franse Revolutie wordt het gebouw achtereenvolgens legerwinkel, museum en tekenzaal.

 

In 1999 restaureert de stad de Kapel, die gehoorzaal en tentoonstellingsruimte wordt. Aan de noordkant bevinden zich de voormalige klaslokalen (17de eeuw).

 

Te bezichtigen:
De gewelfde geometrische vakzolderingen, de galerijen, de balustraden, het beschilderde altaarblad van het koor, de zeszijdige klokkentoren in barokstijl en de Mirandetoren.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 5 – Maison du Sénéchal

 

Maison du Sénéchal werd gebouwd in de 14de eeuw en zou gespaard gebleven zijn aan de brandstichting van de Zwarte Prins (1355). Het huis wordt in de 19de eeuw door Violet le Duc gerestaureerd.

 

Te bezichtigen:
De gevel met dubbele vensteropeningen en spitsboogportaal, in het binnenhof een put uit de 16de eeuw.

Ville de Carcassonne     Grand Carcassonne Tourisme     Carcassonne Agglo

Pays de Carcassonnais        Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie

Carcassonne Agglo  Canal du Midi   Grand Carcassonne Tourisme   Pays de Carcassonnais   Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie

 

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 6 – Het Herenhuis Rolland

 

Het Herenhuis Rolland wordt van 1746 tot 1761 gebouwd door Jean François de Cavailhès, voormalig lakenhandelaar, die zich omringt met de architecten Rollin en Lechevallier en de beeldhouwers J. Barate, L. Parant en D. Nelli. In 1801 gaat het over in het bezit van de familie De Voisins, die het in 1815 doorverkoopt aan de familie De Rolland de Roquan. Het is Gemeentehuis sinds 1970.

 

Te bezichtigen:

De monumentale gevel, de binnenhofgevel, de staatsietrap met de gietijzeren familiewapens van de Rollands, het beeld “La Captive” van Pierre Hébert (1859), het schilderij “Orgie sous Henri II au château de Blois” van Arnaud Scheffer (19de eeuw), “La Cité de Carcassonne” van Jean Baptiste Antoine Guillemet (19de eeuw), de trap en de balustrade en tenslotte de fontein.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 7 – Het Murathuis

 

Van af de de 17de eeuw tot aan de Franse Revolutie behoort het aan de magistratenfamilie de Murat. De staat legt er in 1792 beslag op en het is dan de bisschoppelijke zetel van 1826 tot 1906. Sinds 1911 is de Kamer van Koophandel er eigenaar van.

 

Te bezichtigen:
Rue Voltaire en Boulevard Carmille Pelletan: de monumentale gevel, het balkon met kraagsteen, de balustrade. Rue Aimé Ramond: het portaal (18de eeuw) en het Zwitserse wachthuisje (19de eeuw).

 

8 – Bastion de Montmorency

 

Het is een van de drie bolwerken die bewaard gebleven zijn (met de bolwerken van Calvaire en Sint Martial). Ze waren aan het verdedigingssysteem van de stad gevoegd, dat bestond uit een vestingmuur uit de 14de eeuw, omringd door een gracht waar later een boulevard van werd gemaakt.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis9 – Jacobijnenpoort

 

Gerealiseerd door de architect Dolbeau in 1778 op de plek van een oude poort met een ophaalbrug.

Aan de rechterkant van de poort bevindt zich nog een stuk vestingmuur.

 

10 – Kathedraal Saint-Michel

 

De kerk is gebouwd ter herinnering aan de oorspronkelijke parochie Sint Michel en is in de loop van de 13de en 14de eeuw uitgebreid. De gotische bouwkunst van de Languedoc is duidelijk vertegenwoordigt: een middenschip geschut door hoge zijkapellen. De kerk wordt kathedraal in 1803, verwoest door een brand in 1849 en vervolgens gerestaureerd door Violet le Duc.

 

Te bezichtigen:
Binnen, het middelste gebrandschilderde raam (14de eeuw), beelden van de Notre Dame de la Roumingiure (14de eeuw), Sint Bernard, Sint Benoit en Notre-Dame, die afkomstig zijn uit de abdij van Frontfroide (18de eeuw) en het orgel van Cavaille-Coll (19de eeuw). Buiten aan de boulevardkant bevinden zich, aan de voet, de overblijfselen van een toren van de oude stadsmuur uit de 14de eeuw.

 

11 – Kerk Saint-Vincent

 

De kerk werd gebouwd ter herinnering aan de oorspronkelijke parochie Sint Vincent. Men begon met de bouw tegen het jaar 1242 en in 1308 werd de kerk uitgebreid met het koor. Het middenschip,dat een van de breedste in Zuid-Frankrijk is, illustreert de Zuid-Franse gotische kunst.

 

Te bezichtigen:
Vier beelden, die zich onder het oostelijke portaal bevonden; Sint Vincent, twee apostelen en Koning Lodewijk IX de Heilige (begin 14de eeuw). Deze beelden zijn nu binnen in de kerk te bezichtigen evenals het beeld van de Notre-Dame de la Parade (17de eeuw), de schilderijen van Gamelin, Nicolas Mignard en Pierre Subleyras, het orgel van Puget (19de eeuw), het carillon van 52 klokken en de klokkentoren van 54 meter hoog, die door Méchain en Delambre gebruikt werd om de meridiaan van Parijs te meten.

Canal du Midi        Unesco World Heritage Convention

L'Officiel du Canal du Midi        Agence de Développement Touristique de l’Aude

Canal du Midi  Unesco World Heritage Convention   L'Officiel du Canal du Midi   Agence de Développement Touristique de l’Aude  

 

Carcassonne, La Bastide Saint Louis12 – De haven van Canal du Midi

 

Oorspronkelijk liep het Canal du Midi ten noorden van Carcassonne, maar werd op verzoek van de consuls verlegd langs de stadsmuur in 1777 en in 1801 samen met de haven ingewijd. In 1966 wordt het kanaal op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De haven is kort geleden ingericht voor het ontvangen van plezierboten. Boottochten zijn mogelijk van april tot oktober.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 13 – Place Carnot

 

Dit plein is een zeer geliefd ontmoetingspunt voor de bewoners van Carcassonne. Sommige beroemde gasten zoals bijv. Balzac of Sendhal bezochten het plein in de 18de eeuw om de markt, de heerlijke schaduw en de Neptunusfontein van de Italiaanse beeldhouwers Barata Sr. en Jr. te bewonderen. Sinds de Middeleeuwen vindt op dit plein de grote markt plaats. Markt is er op dinsdag, donderdag -en zaterdagochtend.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis14 – Kapel Notre-Dame de la Santé

 

De kapel werd in de 14de eeuw gebouwd en ondergaat veranderingen in de 16de eeuw, dankzij giften van Saix de Paulignan. In 1685 wordt het koor aangebouwd. Tijdens de Franse Revolutie wordt het gebouw tot woonruimte omgebouwd maar vindt zijn oorspronkelijke bestemming terug in het begin van de 19de eeuw.

 

De kapel werd in de 14de eeuw gebouwd en ondergaat veranderingen in de 16de eeuw, dankzij giften van Saix de Paulignan. In 1685 wordt het koor aangebouwd. Tijdens de Franse Revolutie wordt het gebouw tot woonruimte omgebouwd maar vindt zijn oorspronkelijke bestemming terug in het begin van de 19de eeuw.

Carcassonne, la Cité15 – Pont Vieux, de oude brug

Pont Vieux, de oude brug wordt ook elders op de site beschreven!
Een typisch middeleeuwse brug uit de 14de eeuw. Deel van de brug was de kapel Notre Dame, die met zijn Ziekenhuis Saint Jacques verbonden was, dat intussen afgebroken is. Tot in de 19de eeuw is de brug de enige verbinding tussen de bBenedenstad en de Vestingstad, waarvan de grens bij de boog vanaf de stad lag. Vanwege de veranderingen van de rivierbedding was het nodig een zo grote brug te bouwen.

Mairie de cazilhac     Mairie de Couffoulens    Mairie de Lavalette  

Mairie de Caux et Sauzens     Mairie d'Alairac   Mairie de Roullens

   Mairie de cazilhac    Mairie de Couffoulens    Mairie de Lavalette    Mairie de Caux et Sauzens    Mairie d'Alairac    Mairie de Roullens       

 

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 16 – Manufacture Royale de la Trivalle

 

De manufactuur is in 1694 opgericht door Guillaume de Castanier en wordt rijksmanufactuur in1696. In 1715 wordt hij verkocht aan Julie Rivals-Forrier enn blijft in deze familie tot hun faillissement in 1789. Vervolgens is er een spinnerij in gevestigd en tegenwoordig de belastingdienst.

Te bezichtigen:
De gevel uit het eind van de 17de eeuw met een masker boven de deuren. Het opschrift stamt uit de Franse Revolutie en is alleen nog maar het woord “Manufacture” van over.

 

17 – Pelletier du Clauxhuis

 

Het huis werd tijdens de godsdienstoorlogen als vesting gebruikt door Pelletier du Claux, landvoogd van Carcassonne en gerestaureerd in 1602. Tot de 18de eeuw is het in bezit van deze familie.

Te bezichtigen: Gevel met venster spijlen, de deur met rondboog, de Provençaalse fries.

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 18 – Notre-Dame de l’Abbaye

 

Dit is een van de plaatsen waar de eerste christenen van Carcassonne bijeenkwamen. In de 18de eeuw, onder de wijding van Sint Marie, had het te leiden onder de razzia’s van de Saracenen. Paus Urbanus II leest er een mis in 1096 na de voorspelling van de kruistocht naar Jerusalem. In 1240 wordt de kerk verwoest bij een poging tot opstand van Raymond II de Trencavel. Zeven jaar later geeft Koning Lodewijk IX de Heilige het bevel haar weer op te bouwen. De kerk is sterk beschadigt door de godsdienstoorlogen. De Kapucijnen vestigen zich er en bouwen het klooster. In 1792 wordt de kerk als nationaal bezit verkocht en in 1842 teruggekocht door Mgr. de Bonnechose. Tegenwoordig is het voor huisvesting in gebruik.

 

Te bezichtigen:
Het klooster, de kerk en de opslagplaats.

 

19 – Huis genaamd “Montmorency”

 

Een prachtig huis met de begane grond van steen en de drie etages in vakwerkstijl.

 

Te bezichtigen:
Het gebeeldhouwde hout en aan de achterkant een torentje met een wenteltrap.

Village de Bouilhonnac     Ville de Trèbes    Blason de Villedubert  

Malves-en-Minervois     Blason de Villalier   Blason de Rustiques

   Village de Bouilhonnac     Ville de Trèbes     Blason de Villedubert     Malves-en-Minervois     Blason de Villalier     Blason de Rustiques       

 

Carcassonne, La Bastide Saint Louis 20 – Kerk Saint Gimer

 

De kerk zou gebruikt zijn als bijgebouw van de eerste Sint Gimer kerk (17de eeuw), die nu buiten bedrijf is ( 58 Rue Barbacane). Volgens de volkslegende is deze kerk gebouwd op de plaats van het geboortehuis van de Heilige Gimer (861 – 932), die in de tiende eeuw bisschop van Carcassonne was. Sinds zijn jeugd was hij zeer liefdadig voor de armen en dat werd beloond toen zijn moeder op wonderlijke wijze haar brooddeeg zag vermenigvuldigen, wat hij bestemde voor de armen van Carcassonne. De huidige kerk is een van de drie kerken, die door Violet le Duc ontworpen zijn. De bouw duurde van 1849 tot 1859. De architectuur is karakteristiek voor de gotische visie van deze beroemde architect.

Carcassonne,

La Bastide Saint-Louis

 

Office Municipal de Tourisme
28 rue de Verdun
11000 Carcassonne

 

Tel. +33 4.68.10.24.30

 

GPS

Lat. 43° 21′ 36. 13″

Lon. 2° 35′ 15. 14″

 

Email
accueil@tourisme-carcassonne.fr

 

Recreatie gezin
www.tourisme-carcassonne.fr