Village

Carcassonne,
Le Pont Vieux

 

Carcassonne, Le Pont Vieux Le Pont Vieux (De oude brug) uit het begin van de 14de eeuw heeft de vroegere stroomopwaarts gelegen brug uit het feodale tijdperk vervangen en is gebouwd op de plaats waar de brug uit de Romeinse periode lag.

 

In 1315 is begonnen met de bouw van de Pont Vieux. De bouw heeft tot omstreeks 1320 geduurd. De bouwkosten werden betaald met een speciale belastingheffing. 

 

De twaalf brugbogen hebben niet dezelfde doorsnede en hun lengte varieert van 10 tot 14 meter. Daaruit valt af te lezen dat de brug boog voor boog is gebouwd, afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. “De brug bestond uit twee delen, met in het midden een stenen boog en aan het begin en het einde een neus”.

 

De middenboog vormde tevens de grens tussen de Cité en de benedenstad. Precies op die plek werden de vredesverdragen getekend die een einde moesten maken aan de onderlinge twisten waar de bewoners van beide stadsdelen van Carcassonne vaak onder hebben geleden. De brug ziet er nu nog hetzelfde uit als in 1820. Ze was toentertijd voorzien van vrij kleine borstweringen en aan beide kanten waren sierlijke stoepjes gelegd.

 

Het is bekend dat de twee brugbogen die in 1436 in elkaar stortten, hersteld zijn. In 1559 en ook nadien zijn er verschillende veranderingen aangebracht zonder dat het oorspronkelijke karakter van de brug werd aangetast. De restauratie van 1820 heeft de oorspronkelijke vorm van de brug het sterkst aangetast”.

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France     La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée     Grands Sites Occitanie Sud de France

Sites Pays Cathare        Les Citadelles du Vertige

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée  Grands Sites Occitanie Sud de France  Sites Pays Cathare   Les Citadelles du Vertige

 

Carcassonne, Le Pont Vieux “Op de linkeroever stond oorspronkelijk een enorm groot bruggenhoofd dat de brug moest beschermen en ongeveer even groot was als de hele huidige wijk.

 

Aan de kant van de Cité stond het in verbinding met het fort door middel van een aantal courtines die aan de zijkant waren aangebracht”

 

In 1999 is dankzij een gezamenlijke opdracht van het stadsbestuur van Carcassonne en de hoofdarchitect van de Franse Monumentendienst in overleg met de centrale overheid een onderzoek uitgevoerd dat geleid heeft tot een restauratieproject voor de oostelijke zijde van de Pont Vieux en het begin van de rue Trivalle. De helling is in zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht en kijkt nu uit op de prachtige façade van de vroegere werkplaats, in 1696 tot koninklijke werkplaats verheven, waar lakenstof werd vervaardigd.

Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie     Grand Carcassonne Tourisme     Ville de Carcassonne

Carcassonne Agglo        Pays de Carcassonnais

Carcassonne Agglo  Canal du Midi Grand Carcassonne Tourisme Pays de Carcassonnais   Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie

 

Carcassonne, la Cité

De dertiende boog aan de oostkant van de brug is nu weer zichtbaar en de helling richting rue de la Barbacane en rue Trivalle is geëgaliseerd en geplaveid.

 

Hetzelfde is gebeurd met de open ruimte, gelegen tussen de voorkant van de gebouwen en de stadstuin Pierre et Maria Sire, waar nu een met platanen beplante esplanade is gekomen die als parking wordt gebruikt. “Aan het begin van de brug is de Chapelle Notre-Dame de la Santé het enige overblijfsel van het oudste hospitaal van de stad.

 

Hoewel de buitenkant is gerestaureerd en er binnen veel is veranderd, is het een mooi voorbeeld van de architectuur uit de 15de eeuw”

Carcassonne, Le Pont Vieux

 

Ieder jaar met “Le Quatorze Juillet” (14 juli), de Nationale feestdag in Frankrijk wordt er ’s avonds een groots vuurwek afgestoken vanuit de Cité, u heeft dan staand op “le vieux pont” of zittend op de oevers van de Aude een prachtig uitzicht!


Denk niet niet dat u de enige bent, ieder jaar trekt dit grootse vuurwerk wel tegen de honderdduizend bezoekers!!

Canal du Midi        Unesco World Heritage Convention

L'Officiel du Canal du Midi        Agence de Développement Touristique de l’Aude

Ville de Carcassonne    Unesco World Heritage Convention   L'Officiel du Canal du Midi   Agence de Développement Touristique de l’Aude  

J.P. Cros-Mayrevieille – Les monuments de Carcassonne
La Cité de Carcassonne – History and description by Joseph Poux
René Descadeillas – Carcassonne – Editions SAEP Colmar-Ingersheim

Carcassonne, Le Pont Vieux

 

Office Municipal de Tourisme
28 rue de Verdun
11000 Carcassonne

 

Tel. +33 4.68.10.24.30

 

GPS

Lat. 43° 21′ 04. 31″

Lon. 2° 35′ 85. 19″

 

Email
accueil@tourisme-carcassonne.fr

 

Recreatie gezin
www.tourisme-carcassonne.fr