Museum

Château
Musée de Bélesta

 

Château-Musée de Bélesta Château-Musée de Bélesta is een museum over de recente prehistorie in het departement Pyrénées-Orientales.

 

Uit de collecties van de archeologische vindplaats van de grot van Bélesta, presenteert het middeleeuwse kasteel van het dorp elk jaar een andere tijdelijke tentoonstelling.

    Sites Pays Cathare      Perpignan      La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée      Qualité Tourisme Occitanie Sud de France   

Château-Musée de Bélesta Op een kalkstenen massief ten noorden van Ille-sur-Tet, ligt Bélesta tussen de valleien van Agly en Tet.

 

Geografische grens tussen de koninkrijken van Frankrijk en Aragon van 1258 (Verdrag van Corbeil) tot 1659 (Verdrag van de Pyreneeën), het kasteel, versterkt door Lodewijk IX, herbergt de archeologische overblijfselen van de grot van Bélesta.

Château-Musée de Bélesta
Château-Musée de Bélesta

Château-Musée de Bélesta

In 1983 ontdekten de inwoners van Bélesta in een grot, een collectieve begraafplaats uit – 4500 v.Chr. Met een dertigtal skeletten vergezeld van intacte offervazen! Opgegraven door Françoise Claustre † (onderzoeksdirecteur bij het CNRS), leverde de site ook de overblijfselen op van de habitat van de verschillende bewoners van de grot gedurende meer dan 6000 jaar.

 

Inderdaad, 8 meter sedimenten hebben het bewijs van hun activiteiten bewaard (reliëfs van maaltijden, haarden, weven, fokken, enz.). Het toenmalige stadhuis wilde deze schatten aan het publiek presenteren, het middeleeuwse kasteel van het dorp werd gekocht om een ​​museum te bouwen.

 Villefranche-de-Conflent    Communauté de Communes Agly-Fenouillèdes    Musée de Préhistoire de Tautavel  Musée de Préhistoire de Tautavel     Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie

Château-Musée de Bélesta

MUSEUM


Parijse museografen hebben de archeologische vondsten op een leuke en esthetische manier gepresenteerd, geïnstalleerd in het oude middeleeuwse kasteel van het dorp van meer dan 1000 m².

 

De authentieke objecten worden gepresenteerd in vitrines, en levensgrote reconstructies laten ons toe om te begrijpen hoe archeologen opgraven (de opgravingsvierkanten), om de emotie van de uitvinders van de site te vinden (identiek gieten van de grafkamer) en tenslotte het leven in het neolithicum voorstellen (reconstructie van een deel van de grot met karakters). Diorama’s en modellen maken de set compleet.

Château-Musée de Bélesta

ACTIVITEITEN


Château-Musée de Bélesta biedt het hele jaar door educatieve activiteiten voor schoolkinderen, leuke activiteiten voor kinderen in de zomer (om de gebaren van de prehistorie te ontdekken), culturele activiteiten voor volwassenen het hele jaar door (jaarlijkse tijdelijke tentoonstellingen, conferenties, enz. demonstraties, etc.).

 

Bezoeken aan de grotsite zijn het hele jaar door mogelijk op afspraak voor groepen, en elke donderdag van juli tot augustus worden gratis rondleidingen door de grot georganiseerd.

Château-Musée de Bélesta
Château-Musée de Bélesta

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  

 

Openingstijden Château-Musée de Bélesta:  
– januari t/m december
– half juni t/m half september – van 14:00 tot 19:00
– half september t/m half juni – van 14:00 tot 17:30 (behalve dinsdag en zaterdag)

          Tourisme Roussillon Conflent        Tourisme Conflent Canigó       Ille-sur-Têt - Les Orgues - Ille-sur-Têt - Logo          Vallespir Tourisme

Equipments and Services: 

* Shop
* Groepen met gids
* Parking
* Projectiezaal

* Wisselende exposities
* Individuele rondleiding met gids
* Faciliteiten voor mensen met beperking

Château-Musée de Bélesta

 

Museum – Recreatie

 

Château-Musée de Bélesta
5 Rue du Château
66720 Bélesta

 

Tel. +33 4.68.84.55.55

 

GPS

Lat. 42° 71′ 78. 216″

Lon. 2° 60′ 66. 13″

 

Email
musee.belesta@gmail.com

 

Website
www.musee-belesta66.fr

 

Tarieven

Volwassenen: 4.50 €
Studenten 12/18 jaar: 3.50 € 

 

Service:

ParkingFietsvriendelijkDiervriendelijkCafé, Bar

 

Payments