G Grapes2

Druivensoorten

 

In de Languedoc wijnstreek worden zowel rode wijnen als witte wijnen gemaakt. Deze streek levert de meeste IGP-wijnen in Frankrijk. Vanwege de verbeterde kwaliteit stijgen steeds meer IGP-wijnen naar de AOP-status.

 

Doordat de streek zo groot is, zijn er diverse druivensoorten die worden gekweekt. Veel bekende druivensoorten worden hier gekweekt, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Rode wijn  = Rode Wijn

Biologische Wijn  = Biologische Wijn

Witte wijn  = Witte Wijn

Blanquette, Mousserende wijn  = Blanquette, Mousserende Wijn

Rosé  = Rosé

Muscat  = Muscat Wijn

 

Rode wijn   Blauwe druivenrassen zijn o.a.: cabernet sauvignon, carignan, cinsault, cot (of malbec), fer servadou, grenache, lleduner pelut, macabeu, mourvèdre, muscat à petit grains rouges en syrah.

 

Witte wijn   Witte druivenrassen zijn o.a.: bourboulenc, chardonnay, chenin, clairette, grenache gris, grenache blanc, macabeu blanc, marsanne, mauzac, muscat à petit grains blancs, piquepoul blanc, rolle (of vermentino) en roussanne.

Geniet van uw wijnproeverij (“dégustation”)!

Cabernet Franc
Cabernet Franc

 

Rode wijn  Een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de cabernet sauvignon. Net als deze druif heeft de cabernet franc flink wat tannine, maar blijft minder uitgesproken in geur en smaak, wel wat kruidiger. Ook rijpt cabernet franc vroeger wat hem mede bestaansrecht geeft in Bordeaux. In de Loire, waar hij veel is aangeplant , geeft hij helderrode, frisse fruitige wijnen. De druif heeft een geur en smaak van aardbeien of frambozen, viooltjes en potloodslijpsel. In koelere klimaten zoals in de Loire worden de wijnen fris en fruitig. Ook wordt de Cabernet Franc veel gebruikt als basis voor rosé. Deze rosé’s zijn kruidig, wat boers met een donkerroze kleur.

Groene Kruiden, Viooltjes, Zwarte Bessen)

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon

 

Rode wijn  Een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. In een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel. De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn. Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. Als deze druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun. Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak.

 

(Cederhout, Chocolade, Zwarte Bessen)

Carignan
Carignan

 

Rode wijn  Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in al in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje is hij in volume de derde druivensoort, daar wordt hij Carinena genoemd, en in Catalunya Samso.

 

(Peper, Pruimen, Inkt)

Chardonnay
Chardonnay

 

Witte wijn  De beroemde, zeer productieve en vroeg rijpe druivensoort voor witte wijn. Loopt ook vroeg uit en is daarom gevoelig voor voorjaarsvorst. De naam is bijna synoniem voor witte wijn. Deze varieteit vinden we overal ter wereld, zij past zich dan ook gemakkelijk aan aan de omstandigheden. Haar grote Bourgogne-wijnen, zoals Meursault en Montrachet, zijn nog steeds het grote voorbeeld voor wijnmakers in de hele wereld. De duurste chardonnay ter werld staat aangeplant in het wijngebied Montrachet. De meeste chardonnays zijn gerijpt of gefermenteerd en gerijpt op eiken. Daardoor is in de smaak van de chardonnay veelvuldig de smaak van eiken gemengd. In chardonnay is verder te proeven en ruiken: perzik, ananas, meloen, boter, geroosterd brood en noten. Chardonnay is daarnaast beroemd als delicate basis voor mousserende wijnen en is één van de drie druivensoorten die in de beroemdste mousserende wijn, Champagne, wordt gebruikt, naast Pinot Noir en Pinot Meunier. Karakter: fris en elegant, honing. Champagnes die voor 100% van Chardonnay zijn gemaakt noemen we overigens Champagne Blanc de Blancs. In de Champagne streek is Chardonnay vooral te vinden in de Côte des Blancs.

(Caramel, Geroosterd Brood, Perzik)

Chasan
Chasan

 

Witte wijn  Kruising tussen Chardonnay en Palomino.

(Citrus, Meloen, Peer)

Chenin Blanc
Chenin Blanc

 

Witte wijn  De kameleon van de witte druivensoorten. Chenin Blanc is de meest geplante druivensoort in Zuid-Afrika. Deze varieteit is de basis voor vele soorten witte wijn: mousserend, droge witte wijn, zoete witte wijn, en de “liquoreux” gemaakt d.m.v. “pourriture noble”, een rottingsproces, waarbij men de druif lang aan de stok laat hangen. Chenin Blanc is zeer aromatisch en heeft een goede, natuurlijke zuurhuishouding. In warmere klimaten kunnen ook de goedkopere wijnen die van deze druivensoort vervaardigd zijn nog fris en prettig smaken. In de wijnen is perzik, abrikoos, noten, bloemen en honing te proeven en ruiken. In Frankrijk ook wel Pineau de la Loire genaamd.

(Bloemen, Noten, Perzik)

Cinsaut / Cinsault
Cinsaut / Cinsault

 

Rode wijn  Een druivensoort (ook geschreven als Cinsault) met een lichte schil voor rode wijn. Deze soort gedijt zeer goed in een droog klimaat, en is daarom veelvuldig te vinden in Zuid-Frankrijk, Corsica, Noord- en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de Cinsaut vooral beroemd geworden als de voorouder van de lokale variëteit Pinotage. Deze zacht geurende soort is zeer geschikt voor rosé, mede vanwege de lichte schil. In smaak en geur treft men rijp blauw fruit, noten en specerijen. Meestal wordt de wijn geblend om zachtheid, geur en fruit te geven aan de uiteindelijke wijn.

(Bramen, Noten, Specerijen)

Clairette
Clairette

 

Witte wijn  Druivensoort met zeer dunne schil voor witte wijn. Vroeger veel gebruikt als basis voor vermouth vanwege zijn natuurlijk hoge alcoholgehalte. De druif is nu nog bekend door de mousserende wijn Clairette de Die. De wijnen kunnen fruitig zijn maar zijn kwetsbaar voor oxidatie. Ook kunnen de wijnen aan de zware kant zijn met weinig zuur.

(Perzik, Pruimen, Meloen)

Colombard
Colombard

 

Witte wijn  Jaren geleden verdienden de wijnen gemaakt van Colombard, die vooral in hete klimaten groeiden, de slechte reputatie, die zij nooit helemaal hebben kunnen afschudden. Ten onrechte tegenwoordig, want de Colombard is niet alleen een makkelijke en rendabele druivensoort, wanneer hij goed wordt behandeld is hij lekker scherp en wat staal-achtig, en een aardige basiswijn met een gronderig karakter en scherpe grapefruit-achtige helderheid.

(Citroen, Grapefruit, Perzik)

Cot
Cot

Rode wijn  Een boerse, ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tannine-rijke wijnen geeft. In Argentinië is de druivensoort veel aangeplant en geeft hij goede, rijke oogsten. In de druif vindt men de geur en smaak van gedroogd fruit, zwarte bessen en pruimen. In Argentinë is de wijn zacht, in de Cahors meer tannine-rijk.

(Gedroogd Fruit, Pruimen, Zwarte Bessen)

Grenache
Grenache

 

Rode wijn  Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.

(Bramen, Groene Kruiden, Specerijen)

Macabeo
Macabeo

 

Witte wijn  In Spanje is de Macabeo een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In de Rioja noemt men hem Viura. De wijnen zijn hoog in zuurgehalte en hebben een geur van bloemen. Zij verliezen hun smaak en fruitige karakter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden.

(Bloemen, Groene Appel, Noten)

Malbec
Malbec

 

Rode wijn  Malbec is een boerse, ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tannine-rijke wijnen geeft. In Argentinië is de druivensoort veel aangeplant en geeft hij goede, rijke oogsten. In de druif vindt men de geur en smaak van gedroogd fruit, zwarte bessen en pruimen. In Argentinë is de wijn zacht, in de Cahors meer tannine-rijk.

(Gedroogd Fruit, Jasmijn, Pruimen)

Marsanne
Marsanne

 

Witte wijn  Een krachtige druivensoort voor witte wijn die een bijna bruine wijn geeft. De wijn heeft veel alcohol en extract. De wijnen kunnen het best snel gedronken worden want ze verouderen meestal snel.

(Caramel, Pruimen, Ananas)

Mauzac
Mauzac

 

Witte wijn  Mauzac is een druivensoort voor witte wijn die vooral in Zuid-Frankrijk is aangeplant. De druiven van de Mauzac zijn grijswit tot rose. Deze druivensoort is de basis van de Blanquette de Limoux, de beroemde mousserende wijn uit Zuid-Frankrijk. De wijnen van deze druiven hebben een verfrissende, bijna groene smaak.

(Bloemen, Gele Appel, Groene Appel)

Merlot
Merlot

 

Rode wijn  Een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel bijna zoet zijn. In de merlot ruikt en proeft u kersen, bessen en pruimen. Maar ook kunt u rozen ruiken en potlood slijpsel. De druif heeft een niet al te dikke schil, een relatief hoog suikergehalte en is in potentie erg productief. De merlot bloeit vroeg in het voorjaar en is dan blootgesteld aan de gevaren van nachtvorst. Als de productie te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht. Merlot komt in Bordeaux tot nu toe het best tot zijn recht. De druif wordt vaak gebruikt om in een blend de strengheid van de cabernet sauvignon te verzachten. Maar de merlot gedreven grote wijnen van St. Emilion en Pomerol bewijzen dat merlot ook als primaire variëteit aan de basis van een grote wijn kan staan.

(Kersen, Pruimen, Rozen)

Mourvedre
Mourvèdre

 

Rode wijn  Een sterke druivensoort voor rode wijn met een zeer dikke schil. De wijnen die hiervan gemaakt worden bevatten veel tannine en suiker, en genoeg zuren. De soort is beroemd om de rode Bandol wijnen uit Zuid-Frankrijk. Mourvèdre gedijt in Frankrijk het best in de Franse Provence, omdat deze druif de volle kracht van de zon nodig heeft om te rijpen. De varieteit wordt ook in blends gebruikt in de Franse Rhône. Daarnaast worden de wijnstokken in grote getalen aangeplant in de Australische, Californische en Spaanse wijngaarden. Gedijt goed in extreme klimaten: hete zomers en koude winters. Loopt laat uit en is laat rijp, dus is geschikt voor de zuidelijker gebieden. Niet erg geschikt voor lang rijpen want hij heeft de neiging tot oxideren. Er wordt overigens ook dessert wijn van gemaakt. In smaak en geur treft men wilde bramen, specerijen, peper en ook leer en meer aardse tonen. Ook bekend onder de naam Monastrell. Goed bij (geroosterd) vlees en wild. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het stadje Muviedro bij Valencia waar hij vandaan moet komen.

(Bramen, Rode Bessen, Specerijen)

Muscadelle
Muscadelle

 

Witte wijn  Een typische druivensoort voor de Bordeaux voor witte wijn. Hij rijpt vroeg en loopt laat uit en heeft een aantrekkelijk hoge productie. Deze druif wordt meestal gebruikt om zoete wijnen wat extra parfum te geven. De wijnen hebben een krachtig druivenaroma in de geur en smaak en wat tonen van bloemen. De soort wordt vooral gebruikt voor het maken van zoete wijnen. Maar het gegeven dat in de geclasseerde crus van Sauternes een maximum van 5 % in de blend als voldoende geldt, onderstreept de ondergeschikte rol die deze variant speelt.

(Druiven, Perzik, Bloemen)

Muscat d'Alexandrië
Muscat d’Alexandrië

 

Witte wijn  Muscat Ottonel, een druivensoort voor witte wijn die niet verward moet worden met de Muscat blanc à petits grains, maar ook niet met de Muscat d’Alexandrie. Van de drie is deze soort het minst interessant wat betreft kwaliteit. Muscat Ottonel brengt meestal een wijn met minder smaak en aroma en met een lichtere kleur voort dan wijnen die van de andere Muscat soorten zijn gemaakt.

(Druiven, Gedroogd Fruit, Neutraal)

Muscat blanc à petits grains
Muscat blanc à petits grains

 

Witte wijn  Muscat blanc à petits grains is een druivensoort voor witte wijn die onder veel namen voorkomt en gemakkelijk verward kan worden met de Muscat d’Alexandrie en de Muscat Ottonel. Deze laatste twee brengen in het algemeen wijnen van mindere kwaliteit voort dan de Muscat blanc à petits grains die ook wel Muscat d’Alsace en Muscat de Frontignan wordt genoemd. De wijnen die van de Muscat blanc à petits grains gemaakt worden zijn subtiel en hebben een fruitige, bloemige geur en smaak waarin rozen en druiven zijn te herkennen. De wijnen kunnen zoet en intens zijn, zoals de vins doux naturels uit Zuid-Frankrijk of subtiel en droog wanneer ze uit de Elzas komen. De Italiaanse naam is Moscato. Daar is deze variëteit hoofdbestanddeel van de spumante uit het Noorden.

(Druiven, Rozen, Sinaasappel)

Muscat Ottonel
Muscat Ottonel

 

Witte wijn  Muscat Ottonel, een druivensoort voor witte wijn die niet verward moet worden met de Muscat blanc à petits grains, maar ook niet met de Muscat d’Alexandrie. Van de drie is deze soort het minst interessant wat betreft kwaliteit. Muscat Ottonel brengt meestal een wijn met minder smaak en aroma en met een lichtere kleur voort dan wijnen die van de andere Muscat soorten zijn gemaakt.

(Druiven, Gedroogd Fruit, Neutraal)

Picpoul
Picpoul

 

Witte wijn  Picpoul blanc is een druivensoort voor witte wijn uit de Languedoc. Er bestaan ook een Picpoul gris en een Picpoul noir. De witte wijnen hebben een hoog zuurgehalte. De druivensoort is de basis voor de ‘Picpoul de Pinet’ wijnen. Picpoul is één van de 13 druivensoorten die gebruikt mogen worden om Châteauneuf du Pape te maken.

(Citrus, Gedroogd Fruit, Groene Appel)

Pinot Gris
Pinot Gris

 

 Witte wijn  Druivensoort voor witte wijn, mutant van de Pinot Noir. De schil van deze druif kan variëren van vrijwel zwart tot wit en van bleek blauw tot roze. De kleur van de wijn kan ook een hint van roze hebben. Geur en smaak zijn een beetje kruidig, met een aroma van zacht wit fruit en een laag zuurgehalte.

(Perzik, Specerijen, Abrikozen)

Pinot Noir
Pinot Noir

 

Rode wijn  Een rode bourgogne-druif met een dunne schil. De druiventros lijkt in vorm op de “pinot”, pijnboomappel, vanwaar de naam. Deze druivensoort is in staat de meest fantastische wijnen voort te brengen, die zeer lang weggelegd kunnen worden. De vele kleine verschillen in terroir, zo typerend voor de Bourgogne, worden middels deze druivensoort uitgedrukt en doorgegeven. De rijping ervan is relatief vroeg, dus dat maakt hem minder geschikt voor warme gebieden. Pinot noir is gevoelig voor de omvang van de oogst, dus er dient flink gereduceerd te worden voor de pluk. In de jongere wijnen proeven we frambozen, kersen, viooltjes en kool. In de oudere wijnen treffen we meer aardse tonen en een bouquet dat doet denken aan wild en soms zelfs drop. De nogal kleine druiven groeien dicht tegen de steel.

(Aardbeien, Viooltjes, Groene Kool)

Rolle
Rolle

 

Witte wijn  Syn: Vermentino. Waarschijnlijk aan de Malvasia verwante druivensoort voor witte wijn, misschien wel dezelfde. In Bellet, vlakbij Nice, worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen gemaakt. In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en enigszins kruidig.

(Citrus, Noten, Passievrucht)

Roussanne
Roussanne

 

Witte wijn  Elegante druivensoort voor witte wijn. Meest gebruikt in de Rhône en de Zuidfranse Midi. Roussanne rijpt laat wat problemen kan opleveren in sommige koudere gebieden. De wijnen zijn geurig, fruitig, kunnen iets kruidig zijn en hebben een goed potentieel om te ouderen.

(Abrikozen, Groene Appel, Perzik)

Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc

 

Witte wijn  Een aromatische, nerveuze druivensoort voor witte wijn. Deze druif levert wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Men kan in de Sauvignon Blanc groene appels, kruisbessen, grapefruit, asperges en gemaaid gras ruiken en proeven. Ook is de Sauvigon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes. Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor rotting, botrytis, die onder de juiste omstandigheden de natuurlijke zoetheid kan concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken. De Sauvignon Blanc in zijn puurste vorm komt voor in de Franse wijngebieden Pouilly Fumé en Sancerre / Menetou-Salon aan weerszijden van de Loire. Maar ook in Nieuw-Zeeland heeft deze druivensoort furore gemaakt.

(Groene Appel, Gemaaid Gras, Asperges)

Syrah
Syrah

 

Rode wijn  Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn en kruidige rosé. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals bosbessen en bramen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper en andere kruiden. Deze druivensoort is beroemd om zijn grote wijnen uit het noorden van de Rhône, bijvoorbeeld de Hermitage en de Côte Rotie. De shiraz brengt daarnaast enkele van de beste wijnen van Australië voort.

(Bramen, Peper, Zwarte Bessen)

Terret Blanc
Terret Blanc

 

Witte wijn  Typische zuidelijke druivensoort voor witte wijn. Vroeger was de Terret Blanc één van de druivensoorten van de toen nog weinig geliefde wijnen uit de Languedoc. Zoals we thans weten: ten onrechte weinig geliefd!

(Amandelen, Citrus, Gedroogd Fruit)

Viognier
Viognier

 

Witte wijn  Een zeldzame druivensoort, voor witte wijn. De druiven zijn klein, hebben een diepe kleur en produceren gouden, volle wijnen. In smaak en geur treft men abrikozen, perzik en bloemen. De Viognier komt oorspronklijk uit het noordelijk Rhône gebied, maar is vandaag de dag ook te vinden in het zuiden van Frankrijk.

(Bloemen, Perzik, Abrikozen)

G-Grapes