Cave

Dolmen des Fades -
Pépieux

 

Dolmen des Fades - Pépieux De dolmen des Fades ligt te midden van een bos van dennen een beetje weg van de weg op een heuvel op een plaats genaamd “Morrèl de las Fadas”, wat in het Occitaans ‘Helling van de Feeën” betekend.

 

Het monument is de grootste dolmen met lange gang (voorheen overdekte loopbrug) in het zuiden van Frankrijk.

    Sites Pays Cathare    Les Citadelles du Vertige    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Grands Sites Occitanie Sud de France

Dolmen des Fades - Pépieux Het werd gebouwd, volgens de archeologen ca. 3500 BC (late Neolithicum) door de mensen van la culture de Véraza: de overblijfselen van deze cultuur werden voor het eerst in 1903 op deze plek gevonden na een omploeging van het terrein en vervolgens in 1946 na minutieuze opgravingen door Odette en Jean Taffanel die een necropolis van het type “Champs d’Urnes” onthulden.

 

Men vond onder andere een dolk met koperen klinknagels, een zeer origineel stuk wat bewaard wordt in het Olonzac museum.

Minervois-Caroux Office de Tourisme Le Minervois   Pays Touristique Corbières MinervoisOlonzac  Pays de Carcassonnais

Dolmen des Fades - PépieuxOm het monument te beschrijven, citeren wij Jean Guilaine, professor aan het College van Frankrijk.

 

“Dit grote rechthoekige monument, 24m qua omvang, gebouwd in blokken van verschillende gesteenten (kalksteen, grijze zandsteen, rode zandsteen), heeft een lange gang van afwisselende pilaren en drystone, voorkamer met deksteen en tot slot een meer geërodeerde terminal cella. Twee deuren gerealiseerd door gesculptuurde stenen platen die de binnenruimte moest afscheiden.

Dolmen des Fades - PépieuxGebouwd aan het einde van de Neolithicum periode (rond 3000 voor Christus), de dolmen was nog in gebruik ten tijde van het kopertijdperk (à campaniforme) en in het begin van de bronstijd.

” La tombe des fades is de grootste dolmen in het zuiden van Frankrijk”.

Dolmen des Fades - Pépieux

Vanuit Pépieux richting Minerve (neem de D 206), en na 2 km, bij het gebied van Mignarde, neemt u de eerste straat links (D 168);

 

De Dolmen staat aangegeven aan de linkerkant bij km afstand. Het staat op een heuvel beplant met pijnbomen waar men een prachtig uitzicht heeft.

Dolmen des Fades - Pépieux
Dolmen des Fades - Pépieux

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels     

 

Openingstijden Dolmen des Fades – Pépieux:  
– 01 januari t/m 31 december

Mairie de Pépieux       Mairie d'Azille       Mairie de Homps       Mairie de la Redorte       Mairie de Castelnau-d'Aude       Mairie de Tourouzelle

Equipments and Services: 

* Groepen welkom
* Publieke Parking

* Rondleiding zonder gids
* Diervriendelijk

Dolmen des Fades

 

Recreatie – Grotten, Kloven, Spéléologie, Dolmen, Gorges en Watervallen

 

D 168
11700 Pépieux

 

Tel. +33 4.68.91.41.12

 

GPS

Lat. 43° 18′ 45.96″

Lon. 2° 40′ 47.34″

 

Email
mairie.pepieux@wanadoo.fr

 

Waterfall
www.mairie-pepieux.fr

 

Cave

Volwassenen: vrij entree
Kinderen: vrij entree

 

Service:

ParkingFietsvriendelijkDiervriendelijk

 

Payments