La Clape A.O.P.

Domaine Les Bugadelles -
Fleury d'Aude

 

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

Het Massif de la Clape, in het hart van het Parc Régional de Narbonnaise, is een origineel terroir aan de rand van de Middellandse Zee.

 

De ‘maagdelijkheid’ van het domein en de sterke wil om het milieu te respecteren en authentieke, originele wijnen te produceren, hebben de ideale omstandigheden gecreëerd voor een natuurlijke overgang naar biologische landbouw. Alleen natuurlijke methoden en producten die zijn toegestaan voor biologische landbouw worden gebruikt om onze druiven te verbouwen op dit wilde land.

    Sites Pays Cathare    Les Citadelles du Vertige    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Grands Sites Occitanie Sud de France

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

De druiven worden voornamelijk met de hand geoogst, in kratten. Afhankelijk van de versheidsdoelstellingen kan een machine worden gebruikt om de witte druiven ’s nachts om 4 uur te oogsten, zodat ze met een maximale natuurlijke versheid naar de wijnmakerij gaan.

 

De uit de rotsen gehouwen kelder is bijzonder modern, georganiseerd en geautomatiseerd om oxidatie van de druiven te voorkomen en de temperaturen tijdens de gisting perfect te regelen.

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

De ‘maagdelijkheid’ van het Domaine, de uitzonderlijke locatie en de sterke motivatie om het milieu te respecteren en authentieke, originele wijnen te produceren die de typiciteit van het terroir weerspiegelen, hebben de ideale omstandigheden gecreëerd voor een natuurlijke overgang naar biologische landbouw.

 

De grote wijnen van Domaine Les Bugadelles zijn biologisch gecertificeerd, wat betekent dat pesticiden, herbiciden en andere synthetische chemische meststoffen verboden zijn (=nooit gebruikt hier).

Ville de Gruissan  Commune de Fleury d'Aude Office du Tourisme Côte du Midi    Le Grand Narbonne

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude Op deze wilde bodems gebruiken we alleen natuurlijke methoden en producten die zijn toegestaan in de biologische landbouw om onze druiven te telen (zwavel, Bordeaux mengsel, seksuele verwarring). De geringe neerslag (ongeveer 500 mm/jaar) en de aanwezigheid van de overheersende noordwestenwind (de Tramontane) maken het de wijnstokken gemakkelijk om gezond te blijven.

 

Rondom de wijnstokken zorgen ecologische compensatiegebieden en wilde planten voor een rijke biodiversiteit en evenwicht in de bodemstructuur. Door de afwezigheid van onkruidverdelgers genereert elke wortel verschillende micro-organismen die de wijnstokken in staat stellen om alle subtiliteiten van de bodem (mycorrhiza) te bevatten, de essentie van het terroir.

Paysdoc wine  AOP-Languedoc-logo       La Clape A.O.P.      AB - Agriculture Biologique    Vignobles & Découvertes

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

Door dit vroege bewustzijn van de noodzaak om de grond en zijn terroirs te respecteren, met natuurlijke bodems en gezonde wijnstokken, zijn de druiven van Les Bugadelles van betere kwaliteit, wat het op zijn beurt mogelijk maakt om expressievere, originelere wijnen te produceren, die de typiciteit van dit unieke terroir bevestigen.


Op het hele domein wordt aan biologische landbouw gedaan (wijngaarden, boomgaarden, olijfgaarden, enz.).

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

Het landgoed “Courtal Naout” ligt in het zuiden van Frankrijk, in het hart van de Languedoc, in het Clape-massief tussen Narbonne en de Middellandse Zee. De mens vond 100.000 jaar geleden al een toevluchtsoord in La Clape. Maar het duurde tot de Phocaeërs (600 v.Chr.) en vooral de Romeinen (118 v.Chr.) voordat de wijnbouwgeschiedenis van het eiland begon.

Het Clape-massief was oorspronkelijk een steil eiland voordat de zee zich terugtrok. Het werd Lykia, of Lycia, genoemd door de Fenicische zeevaarders en daarna Insula Laci door de Romeinen, die het koloniseerden vanaf het einde van de 2e eeuw voor Christus. Meer dan 2000 jaar knowhow!

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude
Al in de eerste eeuw voor Christus genoot de legendarische nectar (zie de legende van Pyrrea) uit de oudste Romeinse kolonie buiten Italië grote bekendheid en werd het door het hele rijk geëxporteerd.

 

De wijnbouwers van La Clape waren zelfs de eersten die profiteerden van het aanplantprivilege dat de Senaat had voorbehouden aan de Romeinse burgers van Narbonne.

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

Hoewel de mensen zijn veranderd en het eiland deel is gaan uitmaken van het vasteland, heeft La Clape het stralende karakter van zijn terroirs en de verbazingwekkende kwaliteit van zijn wijnen behouden. Deze geklasseerde site, de voorloper van de wijnstok en de wijn in Gallië, is de bakermat van de Bugadelles.
Het was hier dat Jean Claude Albert en zijn familie verliefd werden. Als natuurliefhebber en producent van authentieke wijnen kocht hij het domein in 2004 en sindsdien heeft het een ware renaissance ondergaan. Het 400 hectare grote struikgewas was al meer dan een eeuw verlaten en had plaatsgemaakt voor kermiseiken en everzwijnen.


Met als doel het bereiken van uitmuntendheid, zijn de beste terroirs geïdentificeerd en voorbereid voor de teelt van wijnstokken, olijven, truffeleiken en fruitbomen. De levensvatbaarheid van de bodems van het landgoed wordt geoptimaliseerd en de natuurlijke mediterrane identiteit komt volledig tot uiting.

 

Deze renaissance wordt ook weerspiegeld in de naamsverandering naar “Château Les Bugadelles”, waarbij de “Bugadelles” de naam is van een mooi gebouw in het hart van het domein.

Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude
Domaine Les Bugadelles - Fleury d'Aude

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  

 

Openingstijden Domaine Les Bugadelles – Fleury d’Aude:

– januari t/m december
– alleen op afspraak

Mairie de Fleury-d'Aude       Mairie de Salles-d'Aude       Mairie de Vinassan       Mairie d'Armissan       Mairie de Coursan       Mairie de Cuxac-d'Aude

Equipments and Services: 

* Parking
* Diervriendelijk
* Groepen welkom

* Dégustation
* Shop

Narbonne
Ville de Narbonne

Narbonne ligt aan de kust van de Middellandse Zee en vroeger aan de rivier de Aude. Narbonne staat in directe verbinding met de Middellandse zee door het canal de la Robine, een zijtak van het canal du midi. Op de plaats waar nu het canal de la Robine stroomt, stroomde vroeger de rivier de Aude. Narbonne heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Op slechts 15 km van Narbonne ligt de gezellige familiebadplaats Narbonne-Plage. Deze plaats heeft 5 km aan mooie zandstranden, een jachthaven en een zeilschool. Het centrum van Narbonne wordt bepaald door het plein van het Place de l’Hotel de Ville. Hieromheen is eigenlijk alles gebouwd, zoals ook de winkelstraten. Aan dit plein bevindt zich ook het stadhuis en het vroegere aartsbisschoppelijk paleis, dat thans museum voor schilder, beeldhouwkunst en archeologieis. Vlak achter het plein bevindt zich de cathedrale Saint Just et Saint Pasteur. Deze kathedraal is gebouwd in de 13e en 14e eeuw, maar is helaas nooit afgebouwd, omdat een strategische Romeinse muur, die de stad beschermde tegen vijanden, dit in de weg stond. Narbonne, ooit een Keltiberische nederzetting, werd in 118 v.C. als Narbo Martius in een Romeinse kolonie omgezet en werd later hoofdstad van de tussen 125 en 118 v.C. ingerichte provincie Gallia Narbonensis. Omstreeks 400 werd de stad bisschopszetel. Van 462 tot 720 resideerden er Visigotische koningen. Van 720 tot 759 was Narbonne in handen van de Moren. Pippijn de Korte veroverde de stad op hen. In 1320 maakte een plotselinge wijziging van de loop van de Aude een einde aan de havenfunctie. De stad herleefde pas in de 20ste eeuw dankzij de wijnhandel...

 

Domaine Les Bugadelles

 

Caveaux et Domaines

 

SA de Courtal Neuf
Route de Saint Pierre la Mer
11560 Fleury d’Aude

 

Tel. +33 4.68.90.79.03

 

GPS

Lat. 43° 20′ 03. 76″

Lon. 3° 14′ 80. 05″

 

Email
contact@maisonalbert.fr

 

Website
www.les-bugadelles.com

 

Rosé  Witte wijn  Rode wijn  Biologische Wijn

Rosé: 8.00 € tot 11.00 €
Witte Wijn: 8.00 € tot 15.00 €
Rode Wijn: 8.00 € tot 20.00 €

 

Service:

ParkingFietsvriendelijkDiervriendelijkDégustation

 

Payments