Minervois A.O.P.

Domaine Monastrel -
Pouzols-Minervois

 

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

Domaine Monastrel, een klein familiedomein dateert uit de jaren 1920 en produceert sinds de jaren 1970 beroemde Minervois-wijnen.

 

In 2001 werd het “Domaine Monastrel” en werd het gemoderniseerd. De wijngaard werd geherstructureerd en uitgebreid met struikgewas en er werd een nieuwe halfondergrondse wijnkelder gebouwd.

 

2021 luidde een nieuwe fase in met de bouw van een degustatiekelder en twee gîtes.

 

Mourvèdre, bekend als Monastrell in Spanje waar het vandaan komt, is de belangrijkste druivensoort op het domein, waaraan het zijn naam ontleent.

Minervois-Caroux   Pays Touristique Corbières Minervois   Office de Tourisme Le Minervois Canal du Midi    Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

Tussen de bergen en de zee ligt het Domaine in de gemeente Pouzols-Minervois, in het oostelijke deel van de Minervois appellatie.

 

Erkend als een van de oudste wijngaarden van Europa, is het ook een belangrijke plek in de geschiedenis van de Katharen, met de oude stad Minerve waaraan het zijn naam ontleent.

 

Van de hoogten van Narbonne tot de stadswallen van Carcassonne beslaat de Minervois appellatie 61 gemeenten, verdeeld over de Aude (45 gemeenten) en de Hérault (16 gemeenten).

 

In het zuiden begrensd door het Canal du Midi en in het noorden door de Montagne Noire, beslaan de wijngaarden een oppervlakte van 4.250 hectare. Het is een van de grootste AOP’s van de Languedoc.

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

De 7 hectare wijngaarden liggen op de noordelijke en zuidoostelijke hellingen van de Serre d’Oupia, waarvan de Mont Ségonne 292 meter hoog is, in het hart van het ‘Mourels’-terroir.

 

Het lange erosieproces op deze hellingen heeft zachte hellingen van kalksteengruis gecreëerd. Dit zijn diepe, goed drainerende kiezelachtige bodems.

 

In deze omstandigheden, beschut tegen de heersende wind en met beperkte waterstress, kunnen de wijnstokken een hoog rijpingsniveau bereiken.

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

Het overwegend mediterrane klimaat is ideaal voor laatrijpende druivenrassen zoals Mourvèdre, de belangrijkste variëteit op het domein. Onze andere druivenrassen, traditioneel voor mediterrane wijngaarden, zijn Syrah, Grenache en Cinsaut voor de zwarte wijnen en Roussanne, Vermentino en Muscat Petits Grains voor de witte wijnen.

 

In 2022 hebben we Artaban (zwart) en Muscaris (wit) aangeplant. Dit zijn nieuwe druivenvariëteiten die ‘resistent’ worden genoemd omdat ze ongevoelig zijn voor meeldauw en echte meeldauw, waardoor er minder fytosanitaire behandelingen nodig zijn.

    Mairie de La Livinière     Coopérative oléicole L'Oulibo - Bize-Minervois  AB - Agriculture Biologique       Vignobles & Découvertes         Vignerons indépendants de France       

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

Na drie jaar van omschakeling heeft ons domein in 2022 het certificaat “biologische landbouw” gekregen. Meer dan een doel op zich, is dit een concrete uitdrukking van onze wens om onze wijngaard zo natuurlijk mogelijk te beheren.

 

We proberen onze praktijken voortdurend aan te passen aan onze wijngaard, die we niet langer zien als een enkele, geïsoleerde entiteit, maar als een onderdeel van het omringende ecosysteem.

 

Onze relatief lage productiedoelstellingen (opbrengsten tussen 15 en 40 hectoliter per hectare, afhankelijk van de druivensoort, het perceel en het oogstjaar) zorgen ervoor dat de druiven gezond en van hoge kwaliteit zijn. De druiven worden met de hand geoogst en in kratten vervoerd om hun integriteit te bewaren tot ze in de wijnmakerij worden verwerkt.

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

 

Van het snoeien van de wijnstokken tot het bottelen van onze wijnen proberen we ons werk als wijnbouwers te doen in harmonie met onze omgeving en door de voorkeur te geven aan natuurlijke en ecologisch verantwoorde praktijken.

Domaine Monastrel - Pouzols-Minervois

De witte druiven worden na het ontpitten en matig pletten direct geperst. De gisting vindt plaats bij lage temperatuur en de wijn rijpt enkele maanden in vaten, wat evenwichtige, frisse en aromatische wijnen oplevert.

 

De roséwijnen worden volgens dezelfde methode gemaakt, maar met zwarte druiven die iets minder rijp worden geoogst voor extra frisheid.

 

De zwarte druiven, ontsteeld en gekneusd, worden in vaten gedaan door middel van zwaartekracht. De gisting vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur gedurende één tot drie weken. De wijnen rijpen vervolgens 6 tot 15 maanden op fijne droesem, in betonnen vaten of eikenhouten vaten, afhankelijk van de cuvée en het oogstjaar.

 

Onze oenologische praktijken beperken chemische en mechanische behandelingen van de wijnen zoveel mogelijk. We geven bijvoorbeeld de voorkeur aan wijnen die rijk zijn aan CO2, waardoor het gebruik van sulfieten wordt beperkt, of we gebruiken meerdere rekken tijdens de rijping in plaats van de wijn te fijn te filteren voor het bottelen. We passen onze praktijken aan aan elk van onze wijnen en elk oogstjaar.

Domaine Monastrel

 

Caveaux – Domaines

 

Domaine Monastrel
29 Rue Courbe
11120 Pouzols-Minervois

 

Tel. +33 4.68.88.87.84

 

GPS
Lat. 43° 27′ 54. 84″

Lon. 2° 79′ 79. 64″

 

Email
domaine@monastrel.com

 

Website
www.monastrel.com

 

Rosé  Witte wijn   Rode wijn   Biologische Wijn

Rosé: 8.50 €

Witte Wijn: 9.00 €

Rode Wijn: 8.50 € tot 13.00 €

 

Service:

ParkingFietsvriendelijkDiervriendelijkDégustation

 

Payments

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans 
English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  Español - Spanish - Espagnole - Spanisch - Spagnolo - Spaans

 

Openingstijden Domaine Monastrel – Pouzols-Minervois:
– januari t/m december
– maandag t/m zaterdag

– van 10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 18:00
– Gesloten: zondag

Mairie de Pouzols-Minervois Mairie de ParazaMairie de Sainte-ValièreMairie de MailhacMairie de RoubiaMairie de Ventenac-en-Minervois

Equipments and Services: 

* Parking
* Diervriendelijk
* Groepen welkom

* Dégustation
* Shop

Domaine Monastrel

 

Caveaux – Domaines

 

Domaine Monastrel
29 Rue Courbe
11120 Pouzols-Minervois

 

Tel. +33 4.68.88.87.84

 

GPS
Lat. 43° 27′ 54. 84″

Lon. 2° 79′ 79. 64″

 

Email
domaine@monastrel.com

 

Website
www.monastrel.com

 

Rosé  Witte wijn   Rode wijn   Biologische Wijn

Rosé: 8.50 €

Witte Wijn: 9.00 €

Rode Wijn: 8.50 € tot 13.00 €

 

Service:

ParkingFietsvriendelijkDiervriendelijkDégustation

 

Payments