Blanquette de Limoux

Domaine Rosier -
Limoux

 

Domaine Rosier - Limoux

Nadat we onze geboorteplaats Champagne hadden verlaten, kwamen we op 1 januari 1982 in de Aude aan, vol hoop en energie bij een wijngaard in het dorp Villelongue d’Aude.

 

We begonnen met de herstructurering van de wijngaard en haalden alle oude rode Aramon-wijnstokken eruit om plaats te maken voor Chardonnay, Chenin, Mauzac en Pinot. Onze eerste ‘cuvée’ ontstond in 1983, toen we 600 flessen produceerden. Het volgende jaar werden 6000 flessen geproduceerd onder de ‘appellation’ Blanquette de Limoux.

    Sites Pays Cathare    Les Citadelles du Vertige    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Grands Sites Occitanie Sud de France

Domaine Rosier - Limoux

In 1985, omdat we te weinig ruimte hadden in Villelongue, verhuisden we naar Limoux naar een groter pand en konden zo onze productie verhogen, grotendeels dankzij onze uitbreiding naar de Amerikaanse markt. We produceren nu 650.000 flessen Blanquette de Limoux en Crémant de Limoux in een speciaal ontworpen, ultramoderne ‘Chai’ (wijnproductie-installatie en opslagplaats) en hebben een aanwezigheid buiten Frankrijk in zestien landen over de hele wereld.

 

La Blanquette de Limoux is ongetwijfeld de oudste mousserende wijn ter wereld. We weten dat de monniken van St. Hilaire in 1531 Blanquette de Limoux produceerden. Vanaf het begin van de zestiende eeuw verschijnt Blanquette de Limoux als een bekende wijn, die anders was dan alle andere wijnen van die tijd.

Domaine Rosier - Limoux
Domaine Rosier - Limoux

 

Domaine Rosier - Limoux

Het wordt in verschillende teksten aangehaald; een onweerlegbare indicatie van zijn oude oorsprong. In een document uit 1794 staat dat Blanquette in heel Frankrijk bekend en geliefd was.

 

Bij een regeringsbesluit van 18 februari 1938 werd Blanquette de Limoux officieel erkend als ‘Appellation d’’Origine Controlée’. In 41 gemeenten rond Limoux werd 4500 hectare grond aangewezen met deze ‘appellatie’. In een regeringsbesluit van 21 augustus 1990 werd bovendien Crémant de Limoux erkend als ‘Appellation d’’Origine Controlée’.

Domaine Rosier - Limoux

De wijngaarden van Limoux liggen in de uiterste westelijke hoek van de Languedoc nabij het stroomgebied, op het land, dat varieert in hoogte tussen 200 en 600 meter. Dit tempert het effect van de verzengende zomerhitte.

 

 

Vanuit klimaatoogpunt wordt de mediterrane invloed tegengegaan door de effecten van de oceaan. Dit garandeert naast een gebalanceerde regenval ook een optimale zonneschijn. We moeten hier de nabijheid van de Pyreneeën aan toevoegen, waar Limoux altijd een toegangspoort van de Aude heeft verschaft.

      Limouxin Tourisme   Vins AOP de Limoux       la Communauté de communes du Limouxin     Blanquette de Limoux

Domaine Rosier - Limoux

De wijnstokken, die goed in harmonie zijn met de lokale bodemstructuur van zandklei en kleikalksteen zijn Mauzac, Chardonnay, Chenin en Pinot. De opbrengst van 50 / hl / ha is het laagst in Frankrijk voor mousserende wijnen. De druiven moeten met de hand worden geplukt.

 

Na een eerste gisting in vaten, waarbij de temperatuur zorgvuldig wordt gecontroleerd, wordt de wijn gebotteld en heeft hij vervolgens een tweede gisting gedurende enkele maanden. Tijdens deze tweede gisting, die we de ‘prise de mousse’ noemen, zet de gist de suiker met fijne belletjes om in alcohol.

Domaine Rosier - Limoux

De flessen blijven in de kelders in speciale houten kisten (sur latte) weg van licht en temperatuurschommelingen gedurende minimaal negen maanden, twaalf maanden voor Crémant en vaak meerdere jaren.

 

Het sediment dat wordt veroorzaakt door de ‘prise de mousse’ (het begin van het sprankelende bruisen) verzamelt zich op het onderste binnenoppervlak van de fles. De flessen worden op gyro-pallets geplaatst, die trillen waardoor het sediment zich in de hals van de fles nestelt.

 

Het sediment kan dus worden verwijderd wanneer de tijdelijke dop wordt verwijderd, de ‘likeur d’expédition’ (gesuikerde likeur) wordt toegevoegd en de kurk en ‘muselet’ (draadkooi) worden aangebracht. Ten slotte wordt de fles gewassen, geëtiketteerd en voor verzending in dozen gedaan.

Domaine Rosier - Limoux
Domaine Rosier - Limoux

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans 
English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels

 

Openingstijden Domaine Rosier – Limoux:
– januari t/m december
– maandag t/m vrijdag – van 08:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 18:00

Mairie de Villelongue-d'Aude       Mairie de Pomas       Mairie de Loupia       Mairie d'Alaigne       Mairie de Monthaut       Mairie de Donazac

Equipments and Services: 

* Parking
* Diervriendelijk
* Groepen welkom

* Dégustation
* Shop

Domaine Rosier

 

Caveaux et Domaines

 

Domaine Rosier
Rue Farman
11300 Limoux

 

Tel. +33 4.68.31.48.38

 

GPS

Lat. 43° 06′ 85. 30″

Lon. 2° 21′ 94. 14″

 

Email
domaine-rosier@wanadoo.fr

 

Website
www.domaine-rosier.com

 

 Witte wijn   Blanquette, Mousserende wijn

Witte Wijn: 7.90 € tot 12.90 €
Crémant de Limoux Brut:

10.90 € tot 15.90 €

Crémant de Limoux Brut:

10.90 €

 

Service:

ParkingFietsvriendelijkDiervriendelijkDégustation

 

Payments