Museum

Espace Casals - Prades

 

Espace Casals - Prades Pablo Casals (El Vendrell, 1876 – San Juan de Puerto Rico, 1973) was een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20e eeuw. Cellist, dirigent, componist, humanist en fervent strijder voor vrijheid en democratie.

 

Zijn nalatenschap maakt hem tot een van de meest erkende namen in muziek en vrede.

Perpignan    Mairie de Céret  Collioure Tourisme

Argelès-sur-Mer Banyuls-sur-Mer

Collioure Tourisme    Mairie de Céret   Perpignan  Argelès-sur-Mer   Banyuls-sur-Mer

 

Espace Casals - Prades

Op drieëntwintigjarige leeftijd had hij succes in Parijs bij de grote dirigent Charles Lamoureux en begon hij een briljante carrière als solist die hem in de beste concertzalen ter wereld bracht.

 

In 1914, met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, verhuisde hij naar New York waar hij zijn concertreizen voortzette.

Espace Casals - Prades In 1919 keerde hij terug naar Barcelona en richtte het Pau Casals Orkest op, dat hij dirigeerde tot 1936. Met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog en de overwinning van Franco in 1939 vluchtte hij naar Prades, Frankrijk, waar hij de eerste jaren in ballingschap doorbracht.

 

Vanaf 1957 woonde hij in San Juan, Puerto Rico, waar hij in 1973 op zesennegentigjarige leeftijd overleed. In november 1979, met de terugkeer van de democratische instellingen en in overeenstemming met zijn wensen, werden zijn overblijfselen overgebracht naar de begraafplaats in zijn geboorteplaats El Vendrell.

Tourisme Roussillon Conflent       La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée     Mairie de Salses-le-Chateau

Tourisme Conflent Canigó        Ille-sur-Têt - Les Orgues - Ille-sur-Têt - Logo

Tourisme Roussillon Conflent     La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Mairie de Salses-le-Chateau      Tourisme Conflent Canigó     Ille-sur-Têt - Les Orgues - Ille-sur-Têt - Logo

 

Espace Casals - Prades

Pablo Casals – die we Pau Casals zullen noemen, omdat we ervoor gekozen hebben hem zijn Catalaanse voornaam te geven – is nauw verbonden met de stad Prades, die hij koos als ballingsoord na de overwinning op het Francoïsme en waar hij het beroemde Festival creëerde dat nog steeds zijn naam draagt.

 

Pau Casals werd geboren in El Vendrell, Catalonië, in 1876 en stierf in 1973 in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Pau Casals was ongetwijfeld een van de grootste cellisten aller tijden: “De Prins van de Cello”, een uitmuntend dirigent en een uitmuntend componist.

 

In 1982 besloot de stad Prades een museum op te richten binnen het VVV-kantoor en vandaag de dag is het ondergebracht in een nieuwe, speciaal ingerichte ruimte in de Médiathèque Pompeu Fabra.

Espace Casals - Prades

Er worden kostbare documenten tentoongesteld: opnames van de Maestro van 1925 tot 1960, authentieke brieven, de originele orkestpartituur van de Pessebre, geluidsbanden van interviews, films, schilderijen en beeldhouwwerken en werken van inwoners van Prades.

 

Hoewel bescheiden van schaal, laat deze ruimte bezoekers de drievoudige persoonlijkheid van Casals ontdekken, een ongeëvenaarde vertolker van Bach, Beethoven en Brahms, een wereldberoemde leraar en een vredelievende humanist.

Mairie de Céret   Tourisme de Saint-Cyprien    Blason de Prades

Vallespir Tourisme          

Mairie de Céret      Blason de Prades      Vallespir Tourisme    Tourisme de Saint-Cyprien    

 

Espace Casals - Prades

Het Pablo Casals Festival in Prades is een van de weinige die is ontstaan uit de onverwachte combinatie van een zeer sterke artistieke behoefte en de gepassioneerde houding van een uitzonderlijke humanist en kunstenaar.


Trouw aan de geest van zijn stichter biedt het naast de grote meesterwerken van de kamermuziek de kans om minder bekend repertoire te ontdekken, zowel klassiek als hedendaags. Elk jaar verwelkomt het wereldberoemde solisten. Het is ongetwijfeld een van de oudste festivals die er bestaan, maar ook een van de meest innovatieve in zijn zoektocht naar nieuwe repertoires en nieuw talent.

 

Het Pablo Casals Festival is ook een culturele en sociale motor in de regio Conflent. In samenwerking met de Conflent Muziekschool en de scholen van Conflent organiseert het Pablo Casals Festival ontmoetingen met schoolkinderen om hen kennis te laten maken met kamermuziek.

Espace Casals

 

Museum – Recreatie

 

33 Rue de l’Hospice
1er étage Médiathèque

66500 Prades

 

Tel. +33 4.68.96.52.37

 

GPS

Lat. 42° 61′ 82. 13″

Lon. 2° 42′ 55. 85″

 

Email
bloeillet@mairiedeprades.com

 

Website
www.prades.com

www.paucasals.org

www.prades-festival-casals.com

 

Tarieven

Volwassenen: –
Kinderen: –

 

Service:

ParkingFietsvriendelijk  Faciliteiten voor mensen met beperking

 

Payments

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  Español - Spanish - Espagnole - Spanisch - Spagnolo - Spaans
Cataluña - Catalan - Katalonien - Catalana - Catalaans

 

Openingstijden Espace Casals – Prades:     Faciliteiten voor mensen met beperking

– Alleen open tijdens openingstijden van de bibliotheek – behalve op feestdagen.

– dinsdag: 10.00 – 13.00 uur en 14.00 – 18.00 uur

– woensdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 18.00 uur
– vrijdag: 14.00 – 19.00 uur
– zaterdag: 9.00 – 13.00 

– De mediatheek is gesloten van 23 december tot en met 2 januari 2024.

– Het Casals museum zal dan ook gesloten zijn.

Espace Casals - Prades
Espace Casals - Prades

Musees OccitanieEquipments and Services: 

* Groepen met gids
* Publieke Parking
* Winkel
* Individuele rondleiding zonder gids

* Pedagogische rondleidingen
* Individuele rondleiding met gids
* Groepen zonder gids

Céret
Céret

Céret ligt in de uitlopers van de Pyreneeën, in het zuidoosten van Frankrijk. Het ligt aan de rivier de Tech. Ceret is beroemd om zijn Musee d'Art Moderne (Museum of Modern Art), waarin talrijke Picasso schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek, waaronder de beroemde stierengevechten kom serie heeft. Het museum beschikt ook over schilderijen van Chagall, Matisse, Herbin, Soutine, veel Fauves en een paar impressionisten. De bovenste verdieping van het museum herbergt rondreizende tentoonstellingen. De Pont du Diable (Devil's Bridge) is een enkele boog stenen brug gebouwd tussen 1321 en 1341. Met een enkele overspanning van 45,45 m, het was ten tijde van de bouw 's werelds grootste boogbrug in termen van overspanning. Ceret is vooral beroemd om zijn kersen. De eerste van pluk van het seizoen wordt volgens plaatselijke traditie verstuurd aan de Franse president. Ceret organiseert ieder jaar een kers festival met rariteiten zoals kriekenbier en een kersenpit spugen wedstrijd. Het kersseizoen is tijdens het einde van april en mei. Ceret houdt ook een jaarlijkse stierenrennen festival, wat bekend staat als La Feria, waar jonge stieren (meestal met hun stompe hoorns) lopen door de straten bijeengedreven door een groep van hoogopgeleide Camargue ruiters en vrouwen. Jongeren aangevuurd door goedkope lokale wijn en het dragen van traditionele rode en gele Catalaanse outfits, achtervolgen de stier van achteren in een poging om de staart van de stier te vangen en vast te houden zolang ze kunnen. De feria wordt altijd gehouden in het weekend het dichtst bij de 14e juli, de bestorming van de Bastille. De zaterdagmarkt in Ceret is een hoogtepunt van de week en is een sociale gebeurtenis. Het is een bruisende, drukke markt, verkoop van vooral lokale producten. Verse groenten en fruit kraampjes staan naast de man die boudins (worsten) blanc en noir verkoopt. De olijvenstal is een 'must see', waar u kunt kiezen uit een groot scala aan gedroogde en gemarineerde olijven. De lokale kaasmakers verkopen alles van de heerlijke verse kazen. Ceret is een voortdurende traditie van een tehuis voor kunstenaars, vooral schilders en dichters. Pablo Picasso woonde in Ceret in het begin van de 20e eeuw en Cafe Pablo in de stad is aan hem gewijd. Het Grand Cafe, nog steeds vandaag de dag functioneel, is een ontmoetingsplaats voor vele bekende artiesten in het begin van de vorige eeuw. Henri Matisse en Amadeo Modigliani, en andere kunstenaars, bezochten dit etablissement...

 

Espace Casals

 

Museum – Recreatie

 

33 Rue de l’Hospice
1er étage Médiathèque

66500 Prades

 

Tel. +33 4.68.96.52.37

 

GPS

Lat. 42° 61′ 82. 13″

Lon. 2° 42′ 55. 85″

 

Email
bloeillet@mairiedeprades.com

 

Website
www.prades.com

www.paucasals.org

www.prades-festival-casals.com

 

Tarieven

Volwassenen: –
Kinderen: –

 

Service:

ParkingFietsvriendelijk  Faciliteiten voor mensen met beperking

 

Payments