Cave

Grotten en Kloven

 

Om u enigszins wegwijs te maken hebben wij voor u een lijst van Grotten, Gorges, Bronnen en Watervallen samengesteld in willekeurige volgorde.

Een grot is een natuurlijk gevormde onderaardse ruimte. Hierbij gaat het vaak om grotere ruimten. Wanneer een dergelijke onderaardse ruimte kleiner, nauwer en/of moeilijker toegankelijk is, wordt gesproken van een hol(te). Een grot kan uit een aantal hol(t)en bestaan. Het woord spelonk wordt soms gebruikt voor wat nauwere holen.
Grotten bestaan meestal uit gangen (galerijen) en zalen, vaak op verschillende verdiepingen, die dan onderling door putten verbonden zijn. Vaak heeft een grot meerdere ingangen. Het kunnen dus echte doolhoven zijn, en ze kunnen gigantische afmetingen hebben.

Waterfall

Een kloof of een ravijn is een door erosie diep uitgesleten rivierdal met steile (rots)wanden. Grote kloven worden vaak met de term cañon (Engels canyon) aangeduid.

 

Een Gorge is een diepe, steilwandige kloof uitgeslepen door een rivier.

 

Een Bron  onstaat op plaatsen waar (zonder menselijke ingreep of toepassing van mechanische middelen) water ontspringt aan sediment of gesteente.

 

Een Cascade of Waterval vindt plaats waar stromend water door hoogteverschil naar beneden valt.

Wij hopen dat u net zo zult genieten als wij hebben gedaan! Voor goede tips staan wij altijd open voor aanvulling van de lijst.

Carcassonne Agglo  La Communauté de Communes de la Montagne Noire  Musée de Préhistoire de Tautavel

la Communauté de communes du Limouxin  Pays de CarcassonnaisOffice du Tourisme Côte du Midi