La Clape A.O.P.

La Clape

 

La Clape AOP

Even ten zuiden van de stad Narbonne tussen de zee en de stad liggen de heuvels van La Clape. De wijngaarden op de zuidhellingen profiteren van de verkoelende werking van de zee. De wijngaarden, een kleine 1000 hectare, zijn beplant met syrah, grenache en mourvedre voor de productie van rode wijn. Van de laat rijpende druif bourboulenc worden frisse witte wijnen met een tamelijk hoge zuurgraad geproduceerd. De bodem van kalksteen leent zich ongekend goed voor de expressie van het terroir.

 

De rode wijnen kenmerken zich door hun stevigheid, sappigheid en extract. Het rendement per hectare is laag. Het verschil in leeftijd van de wijnstokken bepaalt voor een groot deel de smaak. Jonge stokken syrah geven een onstuimig, maar intens karakter aan de wijn, terwijl oude stokken van dezelfde druivensoort de wijn een rustieke en volle smaak meegeven.

Rode wijn  = Rode Wijn

Biologische Wijn  = Biologische Wijn

Witte wijn  = Witte Wijn

Blanquette, Mousserende wijn  = Blanquette, Mousserende Wijn

Rosé  = Rosé

Muscat  = Muscat Wijn

 

La Clape AOPDe rode wijn krijgt over het algemeen een klassieke opvoeding. De witte wijn is meer gemaakt voor directe consumptie, maar zijn zeer goed in balans en bieden ondanks de voor Languedoc-begrippen hoge prijs meer dan waar voor hun geld.

 

De wijnen van La Clape worden geproduceerd onder de appellation Coteaux de Languedoc. Het grootste deel van Clape is een droog en hard. Zon en wind zal een paar royale badkamer vorm en het vegen van de rotsen begon te leven. De Clape is een van de zonnigste plekjes in Frankrijk (tot 3000 uren zonneschijn per jaar).

La Clape is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Al in de 11-de eeuw voor Christus koloniseerden de romeinen dit massief, alwaar ze tevens het sublieme landschap aantroffen van hun geboorteland “Italië”. Caecar bood als tegenprestatie zijn beste soldaten, die van het 10-de legioen, dit gebied aan. Deze beplantten het al snel met wijngaarden die er zodoende de eerste “La Clape” wijnen voortbrachten. Door de vele meren en hoge rotspartijen geniet dit gebied van de voordelen die het eigen micro-klimaat heeft en die men nergens anders in de Languedoc vindt. Hier heeft men meer dan 3000 uren zon, een gemiddelde temperatuur van 14 graden en zeer weinig regen.

La Clape AOP

De wijngaarden profiteren vooral van twee windstromen. “Le Cers” vanuit het noord-westen, hard, droog en heet en de “Marin” die een grijze zeer vochtige lucht vanuit zee brengt. De eerste schroeit het land, de tweede voedt de druiven. De toeristen haten het, de wijnboeren beminnen het. De druiven houden van deze afwisseling. Het maakt de schil soepel en laat ze vollopen met fruit. De wijn wordt er veel frisser en toegankelijker door en wordt bijzonder expressief.

Rode wijn  Rosé  Biologische Wijn  Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan:
  Grenache, Syrah, Carignan, Roussanne, Marsanne en in mindere maten de Viognier, Mourvedre en Cinsault.

Witte wijn  De belangrijkste witte druivenrassen zijn syrah, chardonnay, mourvedre, grenache.

La Clape AOP

La Clape was een van de eerste ‘appelations’ van de Coteaux du Languedoc die ook zijn eigen naam op het etiket mocht zetten. Niet vreemd: dit is een bijzonder terroir, op en rond een rotsachtige heuvel direct aan de Middellandse Zee, vlak bij de stad Narbonne.

 

De warme zomernachten zorgen voor een goede rijping van de veeleisende druiven van de streek. Mire L’Étang bevindt zich aan de kant van de Middellandse Zee van het massief van La Clape, dus met uitzicht op zee. De ideale omstandigheden voor het maken van rijpe, zachte en volle wijnen.

 

– Oppervlakte: 795 ha.
– Alleen wijnen van speciaal benoemde terreinen in Narbonne, Armissan, Fleury d’Aude, Salles d’Aude, Vinassan.
– Alleen rode en rosé wijn. nsault, Mourvèdre, Carignan.
– Minstens 20% Grenache.
– Productie max. 50 hl. per ha.

La Clape A.O.P.      Commune de Fleury d'Aude

Office du Tourisme Côte du MidiLe Grand Narbonne

La Clape A.O.P.      Commune de Fleury d'Aude  Office du Tourisme Côte du Midi   Le Grand Narbonne

Wijnhuizen in de “La Clape” met website links!

La Clape A.O.P.

Geniet van uw wijnproeverij (“dégustation”)!