Museum

Le Capitole - Hotel de Ville -
Toulouse

 

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse

In Toulouse is er geen Mairie, maar eerder een majestueuze Capitole! Een karakteristiek gebouw, het is de thuisbasis van het stadhuis, een theater en staatskamers waar je beroemdheden uit de stad kunt tegenkomen.

De zetel van de gemeentelijke macht sinds de bouw, in opdracht van de Capitouls in de twaalfde eeuw, getransformeerd en verfraaid in elk tijdperk, La Capitole toont zijn majestueuze neoklassieke façade aan het onmiskenbare plein dat zijn naam deelt.

Ville d'Albi      Comité Départemental du Tourisme du Tarn

Ville de Castres    Tourisme de Haute Garonne

Comité Départemental du Tourisme du Tarn         Ville d'Albi         Tourisme de Haute Garonne   Ville de Castres

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse

 

De muren vertellen over de grote momenten in de geschiedenis van Toulouse: van de Kathaarse episode tot de oprichting van de Floral Games, van de graven van Toulouse tot de belegering van de stad.

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse Op de eerste verdieping doorkruis je prachtige ontvangstruimten die zijn versierd met de Allegories of Love van Paul Gervais, 10 gigantische doeken van Henri Martin en, met name, de Salle des Illustres waarvan de schilderijen de geschiedenis van Toulouse weerspiegelen en waarvan de bustes weer tot leven gewekt worden van de persoonlijkheden die de stad hebben bepaald. Liefhebbers van lyrische kunst? Le Capitole is ook het beroemde operagebouw van Toulouse.

 

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse Het stelt Pallas voor omdat, zoals de Latijnse dichter Martial ons vertelt, ze in de Romeinse tijd was ingesteld als beschermende godin van Toulouse (waarschijnlijk door keizer Domitianus). Dit was een prestigieuze beschermfiguur die naar voren werd gebracht door de kapitalen van de Renaissance.

 

Hier houdt Pallas een lam in zijn armen en wordt hij omringd door twee vrouwenfiguren: een met een staf met het kruis van Toulouse (oorspronkelijk was het een uil, een attribuut van Pallas), de andere met een lauwerkrans en een bloeiende tak.

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Office de Tourisme de Toulouse  Grands Sites Occitanie Sud de France

Castelnaudary Tourisme        Mairie de Villefranche-de-Lauragais

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Office de Tourisme de Toulouse  Grands Sites Occitanie Sud de France     Castelnaudary Tourisme Mairie de Villefranche-de-Lauragais

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse Het middelste deel van het portaal werd gebeeldhouwd door Geoffroy Jarry in 1561, we zien daar gevangenen en geketende slaven rond het wapen van Toulouse, om de macht van de stad als hoofdstad van de Languedoc te symboliseren. Sfinxen en wapenschilden van capitouls maken dit decor compleet.

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse Het bovenste deel van het portaal, versierd met de wapenschilden van de capitouls van het jaar, is georganiseerd rond een marmeren standbeeld (en) van Hendrik IV, het werk van Thomas Hurtamat (1607). Gemaakt tijdens het leven van de koning, een zeldzame gebeurtenis voor Henry IV, getuigt het van de wens van de Kroon om het politieke imago van de koning van Frankrijk te herstellen in een ultra katholieke stad die een paar jaar eerder gewelddadig had gekant tegen zijn toetreding tot de troon…

Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse
Le Capitole - Hotel de Ville - Toulouse

Le Capitole – Hotel de Ville

 

Museum – Leisure

 

Place du Capitole
Hotel de Ville
31040 Toulouse

 

Tel. +33 5.61.22.29.22

 

GPS

Lat. 43° 60′ 46. 96″

Lon. 1° 14′ 41. 40″

 

Email
infos@toulouse-tourisme.com

 

Website
www.toulouse-tourisme.com

 

Tarieven

 Vrij entree

 

Service:

Parking

 

Payments

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels  Español - Spanish - Espagnole - Spanisch - Spagnolo - Spaans 

 

Openingstijden Le Capitole – Hotel de Ville – Toulouse: 

– Openingstijden varieren tijdens seizoen.

– Laat u informeren door te bellen met  +33 5.61.22.29.22

Unesco World Heritage Convention      La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée

L'Officiel du Canal du Midi   Canal du Midi

Unesco World Heritage Convention    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée  L'Officiel du Canal du Midi     Canal du Midi

Equipments and Services: 

* Winkel
* Groepen met gids
* Parking
* Projectiezaal

* Groepen zonder begeleiding
* Pedagogische rondleiding
* Individuele rondleiding met gids
* Faciliteiten voor mensen met beperking

Le Capitole – Hotel de Ville

 

Museum – Leisure

 

Place du Capitole
Hotel de Ville
31040 Toulouse

 

Tel. +33 5.61.22.29.22

 

GPS

Lat. 43° 60′ 46. 96″

Lon. 1° 14′ 41. 40″

 

Email
infos@toulouse-tourisme.com

 

Website
www.toulouse-tourisme.com

 

Tarieven

 Vrij entree

 

Service:

Parking

 

Payments