Malepère A.O.P.

Malepère

 

Malepère A.O.P.

Het gebied van de Malepère ligt in het hart van de driehoek Carcassonne, Limoux en Castelnaudary herbergt de meest westelijke wijnvelden van de Languedoc. Vanaf de Mont Naut vormt deze wijnstreek een fraaie aaneenschakeling van heuvels en dalen.

 

Wijngaarden gevestigd op klei- en kalkgronden en kiezelachtige terrasbodems met een assortiment van karaktervolle Zuid-Franse druivenrassen.
De uitgelezen melange van druivensoorten draagt bij aan de originaliteit van de wijnen uit de Malepère, goed gestructureerde wijnen die voortreffelijk smaken bij Cassoulet, rood vlees, wild of schimmelkazen. De jonge wijnen kenmerken zich door aroma’s van rode vruchten en zwarte bessen, de oudere wijnen zijn verweven met de kruidige smaak van vanille en gebrande noten.

Rode wijn  = Rode Wijn

Biologische Wijn  = Biologische Wijn

Witte wijn  = Witte Wijn

Blanquette, Mousserende wijn  = Blanquette, Mousserende Wijn

Rosé  = Rosé

Muscat  = Muscat Wijn

Malepère A.O.P.Voorheen VDQS het district Côtes de la Malepère, werd dit beschouwd als een AC onder de verkorte naam in 2007. Het is gelegen in het uiterste westen van het Languedoc wijnbouwgebied, met als buur de AOC-AOP Limoux. In het noorden is het omringd door de AOC-AOP-Cabardès, die tamelijk vergelijkbare wijnen produceert. De wijngaarden zijn gelegen in 39 gemeenten in het departement Aude, de totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 620 hectare, vooral op kalksteen en klei bodems op de vriendelijke hellingen in de uitlopers van de Pyreneeën. De AOC-AOP geldt zowel voor rode en rosé wijnen geproduceerd uit een mix van Bordeaux en Languedoc rassen. De rode wijnen moeten bestaan uit Merlot (minimum van 50%), Cabernet Franc en Malbec (minimaal 20%), evenals eventueel van Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache Noir en Lledoner Pelut. De rosé wijnen worden geproduceerd van Cabernet Franc (minimum van 50%), evenals van Cabernet Sauvignon, Cinsault, Malbec, Grenache en Merlot (minimaal 20%).

“Male peyre” (Occitaans) is de oorspronkelijke benaming voor “Malepère”, het meest westelijke wijngebied van de Languedoc, de Malepère. De betekenis: slechte bouwsteen. Het zijn 31 gemeenten ten westen van Carcassonne die die de naam Malepère AOC-AOP mogen voeren. De beplanting van originele wijndruiven zoals (Merlot / Cabernet) samen met Grenache en Cinsault Black, geven een getrouwe afspiegeling van het “terroir”. De grote wijnen van de Côtes Malepère geven de smaak van rood fruit met kruiden en de zoetheid van vanille.

CinsaultSinds de periode van de Romeinse huizen, maakt de wijnstok deel uit van het Côtes de Malepère landschap. We kunnen dit terug vinden in de oude geschriften van de 11de eeuw, de wetten die de relatie tussen de edelen en hun onderwerpen, zoals bepaald door Le Comte de Barcelone en de Heer der Razès. In de 14e eeuw waren de bisschoppen van Narbonne de eigenaren van de Caves van Alaigne en Routier, zij refereerden ook naar hun wijnen. In de 17e eeuw heeft het Canal du Midi bijgedragen aan de bedrijvigheid die plaatsvond tussen de grote steden en een nieuwe impuls gaven aan de commercie.

Rode wijn  Rosé  Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan:
  merlot, cabernet franc en cot (malbec), cabernet sauvignon.
  de rosés van cabernet franc, cabernet sauvignon, cinsault en grenache.

Witte wijn  De belangrijkste witte druivenrassen zijn chardonnay, macabeu, genache.

Malepère A.O.P.De unieke combinatie van edele druivenrassen ligt ten grondslag aan de rijkdom, het complexe aroma en het evenwicht van de Carbadès wijnen. De Carbadès wijnen schenken het ware karakter van de Languedoc uit en genieten een dubbele aromatische invloed. Oosten- en westenwind.

Direction Malepere

Wijnhuizen in de “Malepère ” met website links!

Malepère A.O.P.

Tevens hebben wij voor u een lijst van Malepère Domaines,
Wijnhuizen en Producers
in het departement van de Aude samengesteld in
willekeurige volgorde van wat kwaliteit en reputatie betreft.

Wij hopen dat u net zo zult genieten van alle bezoeken aan de Domaines, Wijnhuizen en
Producers als wij hebben gedaan voor een ‘dégustation‘!
Voor goede tips staan wij altijd open voor aanvulling van de lijst.

Geniet van uw wijnproeverij (“dégustation”)!

Château de Roux – 11000 Carcassonne – Phone: 04 68 25 34 28
Château Saint Jean de Grèzes – 11000 Carcassonne – Phone: 04 68 25 34 12
Domaine Salvaire – 11240 Donazac – Phone: 04 68 69 50 99
Château Lamothe – 11240 Routier – Phone: 04 68 69 02 62
Jacques Salvaire – Donazac – Phone: 04 68 69 53 29
Alain Delaude – 11240 Donazac – Phone: 04 68 69 53 29
Jacques Salvaire – 11240 Donazac – Phone: 04 68 69 53 29
Cave des coteaux de Rouffiac – 11250 Rouffiac d’Aude – Phone: 04 68 26 81 73
Domaine de Grenet – 11300 Villarzel du Razès – Phone: 04 68 31 38 46

Malepère A.O.P.