Village

Mirepoix

 

Mirepoix

Mirepoix is misschien wel een van de mooiste dorpjes van de Ariège. Dit stadje telt ongeveer 3000 inwoners en staat bekend om haar prachtige en goed bewaard gebleven middeleeuwse centrum. Dit dorpje is te bereiken op ongeveer een uurtje van het park!

 

Mirepoix is van oorsprong een bastide, een vestingstadje. De geschiedenis gaat terug tot de 5e eeuw, toen werd het gesticht door een Keltisch volk. Dankzij haar gunstige ligging aan de rivier de Hers groeide het dorpje snel. 

Mirepoix

Mirepoix wordt in de vijfde eeuw voor het eerst in de geschiedenis genoemd. Na een overstroming in de 13e eeuw wordt het opnieuw opgebouwd.

Later, in 1362, werd Mirepoix geplunderd door de rovers van Jean Petit. Vrijwel het gehele plaatsje werd verwoest door een felle brand.

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France     La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée     Grands Sites Occitanie Sud de France

Sites Pays Cathare        Les Citadelles du Vertige

Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée  Grands Sites Occitanie Sud de France  Sites Pays Cathare   Les Citadelles du Vertige

 

Mirepoix

Mirepoix is terecht bekend om zijn galerijen. Het centrale plein wordt aan alle kanten omgeven door van hout opgebouwde overkappingen onder de eerste verdieping van de woningen.

 

La Maison du dr. Vigarozy (nº 27) is de enig overgebleven woning met een complete gevel uit het eind van de vijftiende eeuw. Aan de overzijde van het centrale plein bevindt zich het enige stuk van de galerij, dat van vóór de brand van 1362 is.

 

Naast het plein staat de Saint-Mauricekathedraal met zijn omvangrijke beuk van 48 meter lang en 22 meter breed. Dit is het grootste gotische schip van Frankrijk (22 x 48 meter).

Mirepoix Een kleine reis door de gangen van de tijd die je vertelt? Zodra je de Porte d’Aval bent gepasseerd, lijkt de tijd te hebben stilgestaan in het kleine middeleeuwse stadje Mirepoix, alsof het is “bevroren” in deze grote periode van onze geschiedenis die de Middeleeuwen zijn.

 

Omringd door vestingmuren kun je de smalle straatjes te voet verkennen met je hoofd in de lucht om niets te missen van de bijzondere architectuur. Er gaat niets boven een wandeling om het belang van dit marktplein en draperie centrum in de geschiedenis te ontdekken, een echt archetype van de middeleeuwse stad.

 

De beroemde Place des Couverts luidt onze ontdekking van Mirepoix wonderbaarlijk goed in. De stad draait om dit centrale plein, omringd door prachtige galerijen die worden ondersteund door eikenhouten pilaren, de zogenaamde “kappen” en waarboven huizen met zichtbare balken en gekleurde gevels staan.

Ariège Pyrénées       la Communauté de communes du Limouxin       Pyrénées Audoises Tourisme      Mirepoix - Montsegur Tourisme

Ariège Pyrénées    la Communauté de communes du Limouxin  Pyrénées Audoises Tourisme  Mirepoix - Montsegur Tourisme  

 

Mirepoix De galerij van la Maison des Consuls (voormalig gerechtsgebouw) is terecht beroemd om zijn sculptures. Het gebouw werd begin 1500 op last van koning Lodewijk XII de zetel van de magistraten van de stad. Op 4 juli 1664 verwoestte een brand de gehele galerij (Grand Couvert). Daarna moeten de raadselachtige sculptures zijn aangebracht. Er is er geen één hetzelfde. Het mysterie achter de verschillende voorstellingen zal wel altijd verborgen blijven. Ondanks het feit dat de tand des tijds aan deze kunststukjes heeft geknaagd zijn ze alle aandacht waard.

Mirepoix Rondom het met bomen omzoomde plein bieden de arcades een zeer aangename wandeling met kleine winkeltjes, galerieën, caféterrassen en restaurants.

 

Neem de tijd om deze vakwerkhuizen van dichtbij te bewonderen: het schrijnwerk, de details van het houtwerk, de gebeeldhouwde constructiedelen die kenmerkend zijn voor de meest welgestelde huizen. De mooiste beeldhouwwerken vind je op het meest imposante huis op het plein: het Maison des Consuls (de gemeentelijke magistraten) uit de 15e eeuw.

 

Bijna 103 beelden van hoofden, figuren, grijnzende monsters en dieren sieren de uiteinden van de balken. Deze perfect bewaard gebleven middeleeuwse voorstellingen vormen een bezienswaardigheid die Mirepoix beroemd heeft gemaakt.

Vins Corbieres Defricheurs De Saveurs     Corbières Rousillon Tourisme    

Val-de-Dagne        Pays de Carcassonnais

Vins Corbieres Defricheurs De Saveurs    Corbières Rousillon Tourisme  Val-de-Dagne  Pays de Carcassonnais  

 

Mirepoix In het midden van de Place de Couvert herbergt een overdekte smeedijzeren hal elke maandag een van de grootste markten in de regio. De imposante kathedraal Saint-Maurice domineert deze historische handels- en ruilplaats en oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Aarzel niet om de deur open te duwen van dit middeleeuwse gebouw in gotische stijl met het breedste schip van Europa (22 meter!). Het dateert uit het einde van de 13e eeuw en de bouw omvatte zes eeuwen! Het herbergt een orgel uit 1891 dat geclassificeerd is als “Historisch Monument”. Het werd gemaakt door Wilhelm Eugen Link en is in feite het grootste volledig bewaard gebleven Duitse instrument uit deze periode dat voor Frankrijk werd gebouwd.

Mirepoix

In de zomermaanden worden er op het centrale plein en in de kathedraal historische feesten georganiseerd.

 

In de derde week van juli zijn er altijd folklorische optredens en parades door de stad. Begin augustus wordt het MiMa festival gehouden, een festival voor marionetten kunst waarbij de hele stad wordt versiert met historische poppen.

 

Een bezoekje aan Mirepoix is dus zeker de moeite waard, vooral in de zomer en op maandagen. Combineer je bezoek een met tochtje langs Chateau Montségur, dat ongeveer 30 kilometer naar het zuiden ligt, of langs Carcassonne, verder naar het oosten.

Mirepoix

 

Mairie de Mirepoix
Place du Maréchal Leclerc
09500 Mirepoix

 

Tel. +33 5.61.68.10.47

 

Email
mairie@mirepoix.fr

 

Website
www.mairie-mirepoix.fr

Mirepoix

 

Mairie de Mirepoix
Place du Maréchal Leclerc
09500 Mirepoix

 

Tel. +33 5.61.68.10.47

 

Email
mairie@mirepoix.fr

 

Website
www.mairie-mirepoix.fr