Autoroutes

Route 'Bronnen van het Canal du Midi'

 

Saissac Aantal kilometres: 85 tot 100 km
Totale duur toertocht: 5.5 uur
Geschikt voor: iedereen

 

In het hart van de Montagne Noire biedt het gebied rond Saissac de rust en ruimte. De typische dorpjes, op de berghellingen, geven een panoramisch uitzicht over de Pyreneeën bergketen. In dit zonnige land is water alom tegenwoordig: gekanaliseerd, aangelegd in de 17e eeuw door het genie Pierre Paul Riquet.

 

“Bij de bronnen van het Canal du Midi!”

De opvangbassins in de Montagne Noir (meren) leveren het water voor het Canal du Midi, middels kanalisatie o.a. via de “Prise d’Alzeau” regulatie. Deze uitzonderlijke historische schat staat op de UNESCO werelderfgoed lijst!

 

>> Na het verlaten van Carcassonne, volgt u de RD 6113 richting Toulouse. 2 km na het dorp Pezens, rechtsaf richting Moussoulens, om dan via Montolieu ‘Boekendorp’ aan te komen in Saissac:

SaissacSaissac:

 

Saissac is een typisch dorp van de Montagne Noire, gebouwd in een halve cirkel boven de samenvloeiing van de Aiguebelle en de Vernassonne stroompjes. De straten, de een boven de ander, maken het een uitzonderlijk landschap en geven een magnifiek uitzicht op de Pyreneeën bergketen.

 

Aan de zuidkant van het dorp, vlakbij de kerk van Romaanse oorsprong, is het Château de Saissac gebouwd op een rots.

Saissac

Château de Saissac

 

Het Château de Saissac is een van de grootste in de regio en werd herbouwd na de kruistochten tegen de Katharen aan het einde van de 13e, begin 14de eeuw. Uit deze periode zijn de resten van de krachtige en vierhoekige torens gedeeltelijk behouden gebleven op het eerste terras.

 

In de 16e eeuw werden bijgebouwen in de  Renaissance stijl aangebouwd. Een van de belangrijkste gebouwen uit die periode is gerestaureerd, waar nu het Monetair Treasure Museum van Saissac is gehuisvest. Deze schatcollectie bestaat uit 2000 deniers (munten) uit de periode tussen 1250 en 1270 en is een van de oudste Koninklijke opgegraven schatten in de Languedoc. Deze moderne en onderhoudende tentoonstelling behandelt middeleeuws geld: winning van metalen, het slaan van munten, ruilhandel en hun rol in de handel en conflicten…

Saissac

De godsdienstoorlogen brachten ook veranderingen aan de gebouwen, openingen werden geboord in de muren om zich met kanonnen te kunnen verdedigen. Recente opgravingen hebben de dependances van het kasteel met hun ovens bloot gelegd.. Aan de voet van het fort vindt men nog de overblijfselen van het voormalige ommuurde d orp Saissac. Dit dorp lag in het midden van een groot netwerk van schaduwrijke paden en werd beschermd door de Toulouse poort.

 

Deze oude stenen vertellen het verhaal van de veranderingen bij Saissac in de loop der tijd: Romeinse bezetting, kruistocht tegen de Albigenzen, de ontwikkeling van de wol industrie van de 15de tot de 19de eeuw. Dwaal door de smalle straatjes van het dorp en bewonder de overhangende houten skeletten van de werkhuizen, de fonteinen, de middeleeuwse poort en de verdedigingstorens.

Saissac - élevage des biches de Picarel

 

>> Verlaat Saissac via de D4 (aangegeven Arfons) om naar het Lac de Lampy te gaan. Stop onderweg en breng een bezoek aan de Picarel herten boerderij. (450 herten, dammen en bokken leven op de graslanden en in de bossen, men ziet ze van heel dichtbij, probeer wat bokkenvlees of een hertenpaté en of gedroogde hertenworst te proeven…

Lac du Lampy

Lac du Lampy:

 

De Lampy-neuf dam die werd voltooid in 1782 is het tweede waterreservoir voor het Canal du Midi na het Lac de Saint Ferreol. Bouw van de dam was noodzakelijk om het Canal de la Robine tussen Narbonne en Port la Nouvelle van water te voorzien. De dam en het meer vormde onderdeel van de uitbreiding van het ingenieuze systeem van het Canal du Midi, een eeuw nadat het werd geopend.

Aan de rand van het meer ligt het Arboretum van Lampy waar de verhalen van de fabels van La Fontaine in hun natuurlijke omgeving worden verteld omringd door eeuwenoude bomen.

La Prise d'Alzeau

Les Cammazes:

 

Verscholen tussen de Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon regio. In het Regionale Natuurpark van de Languedoc ligt het dorp ‘Les Cammazes’ gelegen op 610 meter hoogte in een omgeving waar groen en water alom zijn vertegenwoordigd. Er zijn wandelpaden en de GR7 gaat hierdoor heen (tour rondom het meer, Heilige Kruisen Circuit, lopen door het water en door het dennenbos met zijn houtskool ketels en haar 300-jaar oude beuk …).

 

De waterbekkens van de Montagne Noire op het kruispunt van de geschiedenis: Al in de 17e eeuw maakte het Rigole de la Montagne (bergkanaal), het werk van Pierre Paul Riquet, het mogelijk om water te leveren aan het Canal du Midi (op de lijst van UNESCO Werelderfgoed). Het kanaal loopt onder de D629 weg in een gewelfde of doorboorde tunnel, ontworpen en gerealiseerd door Vauban, ” la Voûte de Vauban ” dat u kunt bewonderen in het dorp. Tijdens de 20e eeuw werd de Cammazes dam gebouwd bij de ingang van het dorp. Het levert drinkwater aan 230 steden en dorpen.

 

>> Ga terug naar Saissac en neem de weg naar Saint Denis (onderweg schapen, runderen en paarden boerderijen), sla daar linksaf richting Lacombe om je daar te laten kennis maken met ‘Prise d’Alzeau et la Rigole’:

La Prise d'Alzeau - Lacombe

La Prise d’Alzeau et la Rigole:

 

Genoteerd op de UNESCO World Heritage List en vermeld als een historisch monument, wordt het beschouwd als een van de meest buitengewone Civiele Techniek heldendaden van de moderne tijd.

 

Op zich was het idee van het uitgraven van een kanaal om de Atlantische Oceaan te verbinden met de Middellandse Zee niet nieuw. Echter, het idee van een regelmatige watertoevoer door het kanaliseren van waterreservoirs vanuit de Montagne Noire, was een belangrijke factor in de beslissing om het kanaal te bouwen. De Alzeau watervoorziening dam werd gebouwd in 1667 en is het hoogste punt (684m) waar het water ligt opgeslagen.

Tot het einde van de 19e eeuw waren er geen wegen in de bossen, alleen een pad langs het Rigole kanaal was aangelegd. Deze uitzonderlijke plek blijft vandaag de dag nog steeds een leuke plek voor een wandeling of picknick.

Boven de Alzeau watervoorziening, heeft de oude smederij gezeten die tegenwoordig omgebouwd is tot een hotel restaurant. De smederij werd gebruikt om ijzeren ballen en kettingen alsook kogels te produceren. Net ernaast, langs het bewakers huis loopt een pad en is een uitstekend startpunt voor een wandeling naar Prise d’Alzeau (20 minuten), waar ook een goed restaurant is gevestigd.(ned. eigenaren).

>> Ga terug en neem de weg naar Saint Denis (het is mogelijk om te verkennen het meer en de themawandelingen “het water paden”). In Saint Denis linksaf richting Brousses, maak een stop bij de Mazet Pralinerie en verlekker je aan Nadine’s bonbon’s met walnoten, hazelnoten en amandelen smaak. Daarna komt u bij Brousses et Villaret ‘Le Moulin à Papier”:

Le Moulin à Papier de Brousses

Le Moulin à Papier de Brousses et Villaret:

Gelegen aan het einde van de Dure vallei, in het midden van enorme granieten blokken, tussen kastanjebomen en borstelige groene eiken vindt u deze papier molen, deze is de laatste in de Languedoc die nog steeds functioneert.

 

Le Moulin à Papier de Brousses is wat er herinnert aan een rijke papierindustrie die dateert uit de late 17e eeuw. De molen houdt de traditie van handgemaakt papier in stand…

Op een plek met zijn oude machines waar je de geschiedenis kunt voelen, laat deze molen zien: de ontdekking (het ontstaan) van een product dat heel bijzonder is en ook zeer vaak gebruikt wordt: papier. Experimenteer met duizend jaar oude werktuigen: handgemaakt papier en je zult de mogelijkheid hebben om je eigen papier te maken!

Vergeet zeker niet de betoverende en romantische omgeving van deze plek!

>> Ga terug naar Carcassonne op de D118 via Villegailhenc.

Dégustation

Malepère A.O.P.

Rode wijn  = Rode Wijn

Witte wijn  = Witte Wijn

Rosé  = Rosé

• Villegailhenc – Vignobles Alliance Caveau – Tel. 04.68.77.10.79
• Villegailhenc – Domaine de Cazaban – Organic wines – Tel. 04.68.72.11.63 / 06.58.06.22.74

Produits du terroir

Lokale Produkten:

Caudebronde – Maison de la Montagne Noire, Boutique produits du terroir (juillet/août)
– Tel. 06.09.69.46.05

• Saissac – Le Cabas d’Oc – Viande et charcuteries de cerf Picarel – Tel. 04.68.24.44.08

Activiteiten:

• Pêche 1 ère catégorie Lac de la Galaube (Lacombe), la Rigole de la Montagne, bassin de St Denis, la Dure et lac de Laprade-Basse (Cuxac Cabardes), l’Alzeau – le Linon (Saint Denis-Bousses et Villaret), le Lampy (Saissac)
• Pêche 2 e catégorie Lac des Cammazes Lacs privés à Saissac Lac de Picarel, aire de pique-nique – Tel. 04.68.24.40.98

• Brousses et Villaret – Ateliers artistiques au Moulin à papier de Brousses
– Tel. 04.68.26.67.43

• Cours de cuisine et balade découverte de la Photographie au Domaine de la Bonde avec Nathalie Grandin – Cuxac-Cabardès – Tel. 04.68.26.57.16/ 06.30.26.81.63

• Fontiers Cabardès – Animations musicales en fin de semaine toute l’année au Club 620
– Tel. 04.68.26.53.48

• L’Etrier de la Montagne Noire Promenades et randonnées à cheval et à poney
– Tel. 05.63.74.14.71 / 06.13.53.62.91
• Le Salon de Vauban Ateliers culturels et artistiques, boutique, espace de lecture et galerie d’art – Tel. 05.63.74.26.34

• Saissac – élevage des biches de Picarel – Tel. 04.68.24.44.08

• Location de VTT en Montagne Noire – Tel. 06.03.48.87.64 / 04.68.47.61.82

Musée et Jardin du Canal du Midi à St Ferréol

De moeite waard om ook te bekijken:

• “Chemins de randonnées “Les Chemins de l’eau ” et le sentier d’interprétation de Laprade-Basse.

• Circuits villages des “eaux apprivoisées”

• Les Cammazes, voûte Vauban, Barrage des Cammazes, de Laprade-basse et de la Galaube.

• Montolieu, Village du Livre

• Aragon, village typique du Cabardès

• Abbaye de Villelongue à Saint Martin le Vieil

• Lacs de Saint Ferréol (baignade), des Montagnes (baignade), de Pradelles (baignade)

• Musée et Jardin du Canal du Midi à St Ferréol

• Cascade de Cubserviès

Kalender – Festivals:

 

Mei
• « La journée des moulins » Moulin à papier de Brousses 04.68.26.67.43 (3 e week end)

Mei/Juni
• Weekend de Pentecôte: Festirando Montagne Noire 04.68.47.38.60 (SI Haut Cabardès) et 04.68.72.13.28 (sce randonnées M.Noire)

Juli
• Fête Fermière à Saissac 04 68 24 40 22
• Spectacles culturels au Château de Saissac
• Feu d’artifice au château de Saissac (le 13 juillet

Juli/Augustus
• Spectacles culturels au Château de Saissac Tel. 04 68 24 46 01 • Balade nocturne aux Cammazes (découverte des « Marmites » et repas tiré du sac) – Tel. 05.63.74.17.17. • Expositions artistiques Place du marché à Saissac Tel. 04 68 24 40 22 • Festival « Guitares à travers chants » en Montagne Noire (+stages de guitare) – Tel. 06 29 52 00 90

Augustus 14
La Nuit des Papyvores » Moulin à papier de Brousses (jazz, chanson française…)
– Tel. 04.68.26.67.43

September
Marché de l’été indien » 3 e dimanche aux Cammazes (producteurs et Artisans) – 05.63.74.17.17

Oktober
• « De Ferme en Ferme en Montagne Noire » (1 er dimanche) Tel. 04.68.94.30.28
• Les Cammazes : Journée « Nature » (champignons) Tel. 05.63.74.17.17