Village

Saissac

 

Saissac Saissac is een middeleeuws plaatsje met een feodaal kasteel en een museum van oude ambachten (volkenkunde). Dit museum is in juli en augustus en tijdens de Franse schoolvakanties geopend, en op afspraak ook in de overige maanden. 

 

U kunt in Saissac heerlijk dwalen door de oude straatjes. Een bezoek aan het indrukwekkende kasteel is de moeite waard. In 960 stond op deze plek een sterk Karolingisch fort. In de 11de eeuw was de familie die hier woonde één van de belangrijkste families in de Montagne Noire. De kasteelheer, die ondergeschikt was aan de graaf van Carcassonne, begon in deze periode met de versterking van zijn fortificaties.

 

De 12de eeuw werd gemarkeerd door de talloze conflicten tussen de Heren van Toulouse en Barcelona over de heerschappij van de Midi. In deze roerige tijden ontstonden er ommuurde steden en versterkte burchten en het was in deze periode dat de Katharen zich met name in dit gebied achter veilige muren konden schuilhouden.

Saissac Ook Saissac diende als schuilplaats, omdat Bertrand de Saissac de Katharen steunde. Ook de bekende troubadour Peire Vidal was vaak op het kasteel van Saissac te gast. Tijdens de Kruistochten tegen de Katharen werden alle Heren in de Languedoc die deze mensen beschermden vogelvrij verklaard. Hun kastelen werden ingenomen en hun bezittingen kwamen “onder de kroon van Frankrijk”.

 

Franse nobelen profiteerden hiervan en konden zo in een korte tijd grote stukken land en meerdere burchten in hun bezit krijgen, als dank voor hun strijd tegen de Katharen en hun beschermheren. Jourdain de Saissac gelukte het tijdelijk zijn kasteel weer terug te krijgen, maar na 1242 moest hij zich helaas weer overgeven.

 

De bewoners van de Montagne Noire hebben een zwak voor de Katharen, die ondanks de Inquisitie en hun harde strijd om de Katharen te vernietigen, zich in de 12de en 13de eeuw in de dorpjes in de Montagne Noire hebben kunnen redden.

Saissac

 

 Bezienswaardigheden:

 

 • Les Tours
 • La Porte d’Autan et La Porte de Cers et Echaugettes
 • L’Hôtel des Saptes
 • La Maison Soldano
 • L’église et l’école
 • Histoire d’eau
 • Lavoir et fontaine couverts de la Porte d’Autan
 • Le « Beal » des treizes meuniers
 • Espace de Liberté Arboretum
 • Le lac du Lampy
 • La Rigole de la Montagne

    Sites Pays Cathare    Les Citadelles du Vertige    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Grands Sites Occitanie Sud de France

Saissac

Les Tours

 

De toren genaamd “Grosse” is geplaatst op hoogste punt, uitkijkend op het oude dorp.

 

Naast haar bevindt zich de toren “Carrée”.
Tussen de twee torens is de Nieuwe Poort, gebouwd in 1551.

 

De toren “Roussignol” gerestaureerd van halve hoogte, is een voortzetting van de muur. Een beetje verder op geeft een hek toegang tot het binnenste van het fort.

 

Een oude ommuurde toren “Laymone” doet tegenwoordig dienst als klokkentoren. In 1794 werd de klok geplaatst op de vierkante toren.

Saissac

La Porte d’Autan et La Porte de Cers et Echaugettes

De originaliteit van de poort van Autan Montolieu wordt versierd met drie lagen:

* Familie Isle Jourdain 1340
* Gemeenschap Saissac 1303
* Familie Thurey 1234

 

De Poort CER’s et Echaugettes

 

De poort Cers was identiek aan de deur van Autun, maar werd uiteindelijk gesloopt om de doorgang van wagens in het dorp mogelijk te maken … Van de deur, rest slechts een sokkel en een scharnier van ijzer. Een torenwachtershuisje staat tegen de verdedigingsmuur.

Saissac

L’Hôtel des Saptes

 

In het begin van de zestiende eeuw, 4 broers uit Tuchan, hadden zich gevestigd in de buurt van Conques met de installatie van de eerste fabriek waarmee ze wol konden omzetten in linnengoed, lakens en handdoeken etc… en daarmee voor kwaliteit van het product zorgden. Voor een eeuw lang genoot de familie van grote welvaart.

 

De familie “Sapte” liet vervolgens de industrie voor wat het was en richtten zich rechterlijke macht. Francis Sapte werd Graaf van Pujet Alzonne en had een kasteel gebouwd in 1620. Het  is mogelijkerwijs een van Saptes familieleden van de “Drapiers Saissagais”, die dit prachtige hotel liet bouwen in Saissac, vandaar dat deze straat later werd vernoemd naar: “Rue des Saptes.

 

La Maison Soldano

Het huis “Soldano” dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw. Het is een opmerkelijk voorbeeld van burgerlijke architectuur van deze eeuw. Uiterst zeldzaam in de Aude.

Unesco World Heritage Convention        Canal du Midi      Pays de Carcassonnais          Sud de France - Le Meilleur de l'Occitanie           

Saissac1. L’Echoppe

 

Een winkel is geopend op de gevel muur en bevat een lage boog. De bedragen worden aangescherpt in de onderste 80 cm waardoor een smalle centrale gang. Drie graden te bereiken van de drempel.

 

Op de gevel, een aan de rechterkant van de boog een zandsteen die is gegraveerd: 1750. Granieten stenen goed gesneden om de stenen boog en ondersteuning. 

 

L’église et l’école

 

Het hotel van een rijke bourgeois werd de huidige school Saissac.

Saissac

 

SaissacDe geschiedenis van het water

 

In Saissac zijn nog vele wasserijen uit verschillende periodes bewaard gebleven, waarvan de architectuur is geëvolueerd in de praktijk. De meeste wasplaatsen zijn overdekt en hebben doorgaans twee wasbakken waar de mensen op hun knieën hun kleren met koud water probeerden schoon te schrobben! De eerste tank wordt gebruikt voor het spoelen terwijl de tweede wordt gebruikt voor het wassen van de kleren. Naast de wasplaats is er een drinkplaats voor de dieren om het waswater niet te besmetten. De plaats van de wastroggen was meestal op een dorpsplein en beantwoorde aan de behoeften van zowel de huishoudens als de landbouw (veeteelt).

 

Lavoir et fontaine couverts de la Porte d’Autan


Deze set, gebouwd tussen 1889 en 1890, is uniek in de streek door de kwaliteit van de architectuur.
Het bekken is ovaal, overdekt met een houten dak steunend op twee granieten zuilen. Hetkruis, geplaatst in 1641,  markeert de plaats van de verdenen kapel gewijd aan St. Ignatius.

 

Tot het jaar 1950 werden op grote schaal de wasplaatsen vernietigd.
Hoewel deze gebouwen niet uitblinken vanwege hun opmerkelijke architectuur, zijn ze de laatste tijd weer populair vanwege deze bijna uitgestorven volkse traditie.

 

Deze wasplaats bevindt zich onder de weg en heeft twee grote bassins.
De extra hoogte van deze wasplaats vergemakkelijkt het werk van de wasvrouw, dit werd gedaan van oudsher op de knieën, alleen beschermd door een houten doos. De hoge bekkens stammen uit de twintigste eeuw en de uitvoering ervan is duurder omdat het een verhoogde pijp vergt, en dus complexer.

 

De fontein is gelegen op de Place aux Herbes waar de markt en dateert van 1722. Het is de oudste bekende fontein van het kanton. Bekroond door een marmeren bal uit Caunes-Minervois, is het versierd met een wapen van de gemeente Saissac: een bakstenen toren.

Tot het midden van de twintigste eeuw, was deze fontein een zeer levendige plaats die diende voor zowel bluswatervoorzieningen voor mannen alswel een trog voor dieren. Het was zomer’s een prettige plaats om af te koelen… Vrouwen konden hun kleren wassen in het washuis vanwege de fontein. Ze gebruikten de granieten muur voor manden, kloppers en zeep  … Place aux Herbes en de fontein werd gerestaureerd in 2003.

 

Het water van de fontein die werd uitgehouwen in 1851 kwam uit de bron van Terroun del Jump. Ze nam de plaats in van het kruis van Cers, dat in die tijd verplaatst werd naar de voorzijde. Vele fonteinen waren ommuurd in het midden van de twintigste eeuw, om mensen te stimuleren om van het nieuwe drinkwaternet gebruik te maken.

Saissac
Saissac

La Communauté de Communes de la Montagne Noire    Mairie de SaissacMontolieu - Le seul Village du Livre du sud de la France    Villages Perchés en Montagne Noire    Ville de revel   

Saissac Le « Beal » des treizes meuniers

 

De “Beal” van de dertien molenaars. Deze gekanaliseerde watergoot verzamelt en haalt water uit de “Vernassonne” en de “Aiguebelle” om het water te geleiden naar Saissac. Uit een citaat van 1658, blijkt dat de “Beal” gebruikt werd voor de levering van water aan de werkplaatsen, fabrieken en zagerijen. Haar bestaan is van doorslaggevende factor geweest voor de economische ontwikkeling van het dorp, met name in de achttiende eeuw. Vandaag de dag is het gebruik ervan beperkt tot de irrigatie van tuinen. Deze goot door het dorp over een lengte van bijna twee kilometer.

Saissac

 

Espace de Liberté Arboretum

 

Openbare ruimte met een oppervlakte van 3 1/2 hectare met o.a. hydraulisch afsluitsysteem voor: de “Aiguebelle” stroom, meren, watervallen, en het eerder beschreven “Beal” systeem:

 

* Sportfaciliteiten
* Speeltuin voor kinderen
* Botanische cursus (meer dan 200 verschillende soorten bomen, struiken, bloemen, beschermde natuurlijke flora zoals orchideeën)
* Beschermde Fauna
* Acclimatisatie eend “groene kraag”
* Vis (forel, cabots, rivierkreeft)
* Bij de ingang wasplaats en sanitaire

Mairie de Saissac        Mairie de Villemagne       Mairie de Saint-Denis (Aude)        Mairie de Cenne-Monestiés        Mairie de Carlipa      Mairie de Verdun-en-Lauragais

Saissac

 

Le lac du Lampy

 

Het “Réserve van Lampy” en de “Rigole de la Montagne” staan op de lijst van UNESCO’s erfgoed!

 

Aan het einde van de achttiende eeuw ten tijde van de realisatie van het “Canal de la Robine” in Narbonne was men genoodzaakt een extra reservoir aan te leggen. De plaats Lampy werd geselecteerd door een commissie van deskundigen in 1776 en het constructie werd voltooid in 1782. De plannen waren bedacht door “Garripuy” de ingenieur.

 

De dam “Lampy” is 126 meter lang, de basis is verankerd in een granieten rots van 42 m. De grootste hoogte is 16 m. Tien uitlopers vormen een natuurlijke muurscherm. De wand is dikker dan 5 m bij zijn kroning. De opslag volume is 2 665 000 m3

Saissac

 

La Rigole de la Montagne

 

De grootste zorg van de ontwerper van het kanaal, Jean-Paul Riquet, was te zorgen voor een constante watertoevoer om het kanaal te voeden langs de twee zijden. Normaal kunnen nabije rivieren het waterverlies bij verrassing compenseren maar om ook in droge zomers zeker te zijn van voldoende water liet hij een toevoerkanaaltje graven van 38 km dat vertrekt op de hoogste toppen van de Montagne Noire in de buurt van Revel. Deze ‘rigole de la montagne’ is een kunstwerk op zich dat begint met een kunstmatig stuwmeer (Lac de Ferréol) bijna 200 hoger dan de bedding van het kanaal. Waar het bevoorradingskanaal in het Canal du Midi uitmondt is er een groot park aangelegd met veel didactische uitleg over deze ingenieuze water beheersingswerken. Je houdt het niet voor mogelijk wat voor een technisch vernuft er nodig was om dit alles te realiseren, en dat in de 17de eeuw! Ter ere van Riquet is er op een heuvel in 1827 een monument opgericht dat bekroond wordt met een hoge obelisk.

Saissac

 

4 place de la Mairie
11310 Saissac

 

Tel. +33 4.68.24.40.22

 

GPS

Lat. 43° 21′ 23.26″

Lon. 2° 10′ 2.65″

 

Email
commune.saissac@orange.fr

 

Website
www.saissac.fr