Wandelen - Hiking

Sentier Notre Dame de Carla -
Lagrasse

 

Sentier Notre Dame de Carla - Lagrasse

Lagrasse is het grootste en waarschijnlijk een van de meest pittoreske dorpen in de Corbières.

 

Lagrasse is een klein ommuurd gehucht, uitgehold door de ondiepe Orbieu rivier met zijn prachtige abdij en vooral onaangeroerd door de toeristenindustrie.

 Randozone.com est le premier site communautaire sur la randonnée pédestre, le trekking et les sports outdoor   FFRandonnée Occitanie       France-Randos propose des itinéraires de randonnées pédestres    Randos Balades

Sentier Notre Dame de Carla - Lagrasse Het begintt met vijftien minuten klimmen (heerlijk voor de kuiten) om daarna te genieten van de wijdse blik over de Corbieres en ook om even uit te waaien. De rest van de wandeling is gemakkelijk, maar draag goede schoenen en neem eventueel een stok mee.

 

We bezoeken La Chapelle de Notre-Dame de Carla en dan gaan we weer retour Lagrasse. Na deze tocht van ca. 2,5 uur is het heerlijk om uit te rusten en eventueel te lunchen in een van de restaurantjes aan de boulevard.

Sentier Notre Dame de Carla - Lagrasse Als u wat op adem gekomen bent is het zeker de moeite waard om eens door het stadje te wandelen en te genieten van de diverse winkeltjes met kunstnijverheid.

 

De abdij, een van de oudste van de Languedoc(achtste eeuw) en gesticht door Karel de Grote, is zeer de moeite waard. Vertrek 10 uur vanaf parkeerplaats P2 Avenue des Condamines, Lagrasse.

    Randonnée Pédestre VisuGPX            

Sentier Notre Dame de Carla - LagrasseDe naam Lagrasse is afkomstig van Karel de Grote, die na zijn verovering van Carcassonne langs deze vallei passeerde en er de naam Vallée Grasse (Rijke/Vette Vallei) aan gaf. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de plaats al bestond in de Romeinse en Gallo-Romeinse tijd.

 

Waarschijnlijk stond er op de plaats van de abdij eerst een kluizenaars hermitage. De oude dorpskern met zijn mooie middeleeuwse markthal, arcades en oude straatjes, alsook de magnifieke romaanse brug over de rivier, dateren uit de 12de eeuw, de glorietijd van Lagrasse.

Sentier Notre Dame de Carla - LagrasseDe oude brug was oorspronkelijk voorzien van twee torens en een poort. Er gebruik van maken kon alleen mits een speciale toelating en tegen betaling van tol. In dezelfde periode werd de grote abdij van Sainte-Marie l’Orbieu gebouwd op de rechteroever van de rivier.

 

De abdij lag aan de basis van de enorme economische opleving van Lagrasse. In de loop van de 14de eeuw werd het plaatsje nog flink uitgebreid en werden de overdekte hallen rond het marktplein en de parochiekerk gebouwd.

Sentier Notre Dame de Carla - LagrasseMaar tijdens de periode van de zwarte pest en de Honderdjarige Oorlog krijgt Lagrasse te kampen met een grote economische terugval en zijn de inwoners en de monniken van de abdij bovendien verplicht om het dorp te omwallen als bescherming tegen overvallen.

 

Na deze moeilijke periode leeft Lagrasse opnieuw op dankzij de lakenindustrie en de vele jaarmarkten die er gehouden worden. Aan die periode van voorspoed komt opnieuw een einde met de Franse Revolutie, de abdij wordt opgeheven en openbaar verkocht als nationaal eigendom. Vanaf dan wordt Lagrasse een slapend stadje dat pas met de opkomst van het toerisme nieuw leven zal worden ingeblazen…

    Sites Pays Cathare    Les Citadelles du Vertige    La Région Occitanie Pyrénées Méditerranée    Qualité Tourisme Occitanie Sud de France    Grands Sites Occitanie Sud de France

Sentier Notre Dame de Carla - Lagrasse
Sentier Notre Dame de Carla - Lagrasse
Sentier Notre Dame de Carla - Lagrasse

Gesproken Talen:
Français - French - Französisch - Francés - Francese - Frans  English - Anglais - Englisch - Inglés - Engels

 

Openingstijden Sentier Notre Dame de Carla – Lagrasse:
– 01 januari t/m 31 december

Mairie de Ribaute       Mairie de Camplong-d'Aude       Mairie de Tournissan       Mairie de Saint-Pierre-des-Champs       Mairie Val-de-Dagne       Mairie de Talairan

Kenmerken:

Afstand

– Afstand
– 9 km

Min. Hooogte

– Min. Hooogte
– 220 meter

Vertrek

– Vertrek
– P2 Avenue des Condamine

Type

– Type
– Lus

Max. Hoogte

– Max. Hoogte
– 320 meter

Hoogteverschil

– Hoogteverschil
– 225 meter

Tijdsduur

– Tijdsduur
– 3 uur

Gemarkeerd

– Gemarkeerd
– Ja

IGN verwijzing

– IGN verwijzing
– 2446O

Moeilijkheid

– Moeilijkheid
– Makkelijk

GPS Coordinaten

– Coordinaten
– 43.090441,
2.620756

Download GPS Track

– Download GPS Track
Download GPS

Map

Abbaye Sainte-Marie de Lagrasse
Abbaye Sainte-Marie de Lagrasse

De abdij Sainte-Marie de Lagrasse (ook wel Sainte-Marie d’Orbieu) is een abdij in de gemeente Lagrasse langs de oever van de rivier Orbieu in het departement Aude in de streek Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Het was vanaf de stichting in 779 tot de Franse Revolutie een Benedictijnerabdij. Sinds 2004 wordt een deel van het complex weer als klooster gebruikt door de communiteit van de Reguliere Kanunniken van de Moeder Gods (Chanoines Réguliers de la Mère de Dieu). De stichtingsdatum van het oorspronkelijke klooster is niet bekend. In 779 reconstrueerde abt Nimphibius, aartsbisschop van Narbonne het klooster. De abdij stond vanaf dat jaar onder bescherming van Karel de Grote. De interventie van de keizer had een grote invloed op de ontwikkeling van het klooster. Van de 9e tot de 11e eeuw speelde het klooster een vitale rol in het religieuze leven van de Languedoc. Schenkingen van edellieden uit de omgeving versterkten de economische en politieke macht van de abdij in dit deel van Frankrijk. In de 12e en 13e eeuw, de periode waarin de Katharen werden vervolgd, trachtten de abten van het klooster een verzoenende rol te spelen in het conflict en dankzij hun inspanningen sloten de steden Béziers en Carcassonne vrede met de katholieke kerk en de Franse koning. Abt Auger van Cogenx (1279-1309) was een van de belangrijkste bouwheren. Hij was verantwoordelijk voor onder andere de bouw van het abdijpaleis en de bouw van de kapel van Saint-Barthélemy in 1296. In de 13e tot de 18e eeuw wisselden perioden van bloei en verval elkaar af. In de 17e eeuw werd het klooster opgenomen in de congregatie van Saint-Maur (in 1663). In de 18e eeuw werd het klooster gerenoveerd en verrijkt met een in classicistische stijl opgetrokken gebouw, het middelpunt van het nu nog functionerende klooster. In 1796 werd het kloostercomplex gesplitst en verkocht, nadat de laatste 14 monniken het klooster in 1792 al hadden verlaten. Het momenteel voor het publiek toegankelijke gedeelte valt voor het grootste deel samen met de middeleeuwse abdij. Het is nu in het bezit van de Conseil Géneral van de Aude en het wordt verhuurd aan de gemeente Lagrasse. Het private gedeelte omvat de gebouwen uit de 18e eeuw, sinds 2004 in gebruik door de communiteit van de Reguliere Kanunniken van de Moeder Gods...

 

Sentier Notre Dame de Carla

 

Recreatie – Sporten – Wandelen – Hiken – Bergbeklimmen – Sneeuwwandelen

 

Vertrek:
Parking 2, Avenue des Condamine
11220 Lagrasse

 

Tel. +33 4.68.43.11.56

 

Email
mairielagrasse@wanadoo.fr

 

Wandelen - Hiking
www.lagrasse.fr