cGezin1
Sidobre

 

Ten noorden van de Montagne Noire, in de Tarn (Midi Pyrénées), ligt een mysterieus gebied dat de naam Sidobre draagt. Hier liggen aparte steenformaties waaronder de zogenaamde ‘bevende stenen” (Roches Tremblantes).

 

Het gebied is zo oud, dat de eerste mens die deze vreemde steenformaties in de oertijd aanschouwde, de plaats direct heilig verklaarde. De rotsen kregen in de loop der tijd ook namen.

Sidobre

 

Vandaag de dag is het een toeristische attractie, compleet met bezoekerscentrum, uitgezette wandelingen en autoroutes. De route is vrij goed aangegeven.

SidobreMaar hoe ontstond nu dit grillige doch prachtige landschap?

 

Hiervoor moeten we miljoenen jaren terug in de tijd. Onder de aardkorst bevindt zich magma, vloeibaar gesteente, die door convectiestromingen in het bovenste deel van de magmamantel (zo’n 2900 km diep) omhoog wordt gestuwd.

 

Als gevolg van de hercynische gebergte plooiing van het Centraal Massief kwam het graniet tevoorschijn.

Office de Tourisme de Mazamet     Comité Départemental du Tourisme du Tarn     Ville de revel

Ville d'Albi        Ville de Castres

 

Sidobre Deze gestolde magma klont onderging vervolgens in het vroege Tertiair een intense verwering door het vochtige tropische klimaat. Hierdoor brak de klont in dikke brokstukken, die vervolgens terecht kwamen in de Tertiaire sedimenten.

 

Door erosie in het Quartair kwamen de rotsblokken vrij te staan. Zo werd het mogelijk dat de rotsen niet alleen bizarre vormen hebben kregen, maar soms zelfs balanceren op een veel kleinere rots. Uiteraard wordt er in deze streek enorm veel graniet geëxploiteerd.

 

Er zijn ook diverse toeristenwinkels die prachtige stukken gesteente verkopen, vaak kunstig bewerkt. Het landschap is sprookjesachtig mooi en het is derhalve een aanrader om minstens één van de wandelingen te maken.

Sidobre

Hoogtepunten van de Sidobre (neem een picknickmand en een toiletrol mee).

 

Voor het gemak begint deze tocht in Mazamet. Via Mazamet kiest u voor de richting Castres. Ongeveer halverwege krijgt u een afslag richting Boissezon. De D110 brengt u naar St. Salvy en onderweg krijgt u de afslag naar de “Chaos de la Balme”.

 

Wanneer u de auto op de parkeerplaats hebt gezet, kunt u hier een leuke wandeling maken, die alleen mogelijk is voor mensen die redelijk goed ter been zijn. Tijdens de wandeling ziet u o.a. de Hoed van Napoleon en de “Chaos”, een soort steenrivier die een kloof bedekt en schitterende grote, deels met mos bedekte stenen bevat.

 

Sidobre Vals Tourisme

 

U rijdt vervolgens verder richting Guior. Op de splitsing volgt u de bordjes naar de Maison du Sidobre. In het bezoekerscentrum, dat over het algemeen van 12.00 uur tot 14.00 uur is gesloten voor de lunch, kunt u diverse folders en uitleg krijgen over de route en het gebied.

 

U rijdt verder richting Lacrouzette en volgt de bordjes naar de Peyro Clabado, de Roc de L’Oie en Les Trois Fromages. De Peyro Clabado is de belangrijkste “bevende steen” van de Sidobre.

 

Hier kunt u tegenover de kleine doch leuke souvenirwinkel de auto parkeren om de steenformatie van dichtbij te bekijken.

Sidobre

Wanneer u een stukje verder rijdt ziet u de bordjes naar de Roc de L’Oie en Les Trois Fromages. Dit is een wandeling (opnieuw via een souvenirwinkel die overigens een informatieve tekening heeft liggen van de wandeling) die diverse steenformaties aandoet.

 

U kunt een kortere en een langere route lopen. U komt langs de steenformatie die Roc de L’Oie heet, de rots van de Gans. Verderop liggen nog de Stoel van de Duivel en de olifant, maar de Stoel van de Duivel had ook gemakkelijk de Schedel van de Dinosaurus kunnen heten. Kiest u voor de langere wandeling, dan komt u tevens langs de Drie Kazen.

 

Via een prachtige route en het mooi gelegen stadje Lacrouzette met zijn met leisteen betegelde kerk, kunt u weer terugrijden naar Mazamet en uw vakantie adres.

 

Copyright Anneke Koremans www.panoccitania.com

Sidobre

Sidobre

 

Maison du Sidobre
56 Route du Lignon
81260 Le Bez

 

Tel. +33 5.63.74.63.38

 

Email

 


www.sidobre-vallees-tourisme.com

Castres

Castres

De stad Castres ligt in het zuid-westen van het departement Tarn in de Midi-Pyrenees. Het is omgeven door een prachtig landschap, de Tarn is de thuisbasis van vele mooie kastelen, met schitterende zonnebloem gevulde velden. Castres is gebouwd op de rivier de Agout en de oude huizen aan weerszijden hangen hun bovenste verdiepingen uit over het water, alsof ze de overkant willen bereiken. Dit waren ooit de huizen van de wevers en de ververijen, en deze verbintenis met de textielindustrie is nog steeds belangrijk in Castres vandaag de dag. Castres is rijk aan geschiedenis en de herinneringen aan haar verleden zijn zeer nadrukkelijk aanwezig in deze moderne stad. De stad werd gesticht rond een Benedictijnse abdij, maar bestond ook in de Romeinse tijd als Castroum. Monumenten die de moeite waard zijn, de kerk van Saint Benoit, de fontein en het standbeeld op de Place Jean Jaurès, het stadhuis, wat in het bisschop’s paleis ligt, en de kade van de Jacobains, gezien vanaf de Pont Neuf. Ook niet te missen …het Goya Museum, wat de grootste verzameling van de Spaanse kunst in Frankrijk behuist. Castres is een uitstekende plek om te vertoeven als u een van de vele mensen bent die houdt van de drukte en de kleur van de Franse markten. De stad heeft twee dagelijkse markten, met verse producten die worden aangeboden op het centrale plein en een bric-a-brac of vlooienmarkt op de Place Albanique. Op zaterdag is er een algemene markt die zich naar beneden de rivier uitstrekt en is meteen een de meest schilderachtige plekjes om te winkelen!