Vin de Pays d'Oc

Vin de Pays d’Oc,
Vin de Pays de l’Aude

 

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’AudeDe Pays d’Oc is een wijnstreek die een viertal departementen omvat (Pyrenées Orientales, Aude, Hérault, Gard) en waar – zoals wij weten – uitstekende wijnen worden geproduceerd.

 

Een Vin de Pays d’Oc is een wijn uit het genoemde gebied die aan de strenge lokale eisen van de Franse wijnwet moet voldoen en die zich vaak kan meten met een willekeurige A.O.P. wijn uit dit gebied. De Languedoc dankt haar naam aan de taal die hier eens werd gesproken.

 

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’Aude

 

De Pays d’Oc is een wijnstreek die een viertal departementen omvat (Pyrenées Orientales, Aude, Hérault, Gard) en waar – zoals wij weten – uitstekende wijnen worden geproduceerd.

 

Een Vin de Pays d’Oc is een wijn uit het genoemde gebied die aan de strenge lokale eisen van de Franse wijnwet moet voldoen en die zich vaak kan meten met een willekeurige A.O.P. wijn uit dit gebied. De Languedoc dankt haar naam aan de taal die hier eens werd gesproken.

Rode wijn  = Rode Wijn

Biologische Wijn  = Biologische Wijn

Witte wijn  = Witte Wijn

Blanquette, Mousserende wijn  = Blanquette, Mousserende Wijn

Rosé  = Rosé

Muscat  = Muscat Wijn

 

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’AudeDe meerderheid van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon blinken uit door hun uitbundig, fruitig karakter. het zijn dan ook ongecompliceerde, ronduit (h)eerlijke wijntjes om dagelijks te drinken, zowel als aperitief of bij de dagelijkse maaltijd(en) en dat is nu precies de manier waarop de Fransen zelf van hun wijntjes weten te genieten, ondanks hun budgetvriendelijke prijskaartjes, heeft deze Franse wijnstreek al vele sterwijnen voort gebracht en dat wordt uitgebreid bewezen in befaamde wijngidsen als de wijnalmanak en de super wijngids, waar ze telkens weer talrijke sterren achter hun naam weten te veroveren.

 

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’Aude

 

De meerderheid van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon blinken uit door hun uitbundig, fruitig karakter. het zijn dan ook ongecompliceerde, ronduit (h)eerlijke wijntjes om dagelijks te drinken, zowel als aperitief of bij de dagelijkse maaltijd(en) en dat is nu precies de manier waarop de Fransen zelf van hun wijntjes weten te genieten, ondanks hun budgetvriendelijke prijskaartjes, heeft deze Franse wijnstreek al vele sterwijnen voort gebracht en dat wordt uitgebreid bewezen in befaamde wijngidsen als de wijnalmanak en de super wijngids, waar ze telkens weer talrijke sterren achter hun naam weten te veroveren.

Een van de bekendste wijnen is hier ongetwijfeld de Cabernet Sauvignon Vin de Pays d’Oc. Het betreft hier een opvallend fruitige Cabernet met vele accenten van donker fruit waaronder zwarte bessen en bramen, deze karaktervolle wijn proeft heerlijk bij pittige vleesgerechten, evenals bij stoofschotels en zelfs bij Franse kaassoorten als Brie en Camenbert. Een wijn die eveneens hoge ogen gooit in verschillende wijngidsen, is ongetwijfeld de Sauvignon Vn de France. een heerlijk, frisse witte wijn met veel wit fruit, groene appeltjes en citrus (uitstekende en gezonde dorstlessers). het gaat hier om een uitstekende aperitiefwijn die zeker ook geschikt is bij salades met kip of vis en bij zowat alle gerechten met tomaat.

 

De Syrah Vin de Pays d’Oc betreft een pittige, rode wijn met veel donker fruit als bramen, zwarte bessen en pruimen. en is zeker een aanrader bij biefstuk, maar ook bij zowat alle gehaktgerechten en bij de zomerse barbecue. in het uitgebreide gamma wijnen uit het Vin de Pays d’Oc label ontbreekt uiteraard evenmin een Cabernet Rosé, een uitbundig zomers wijntje met vele accenten van rood fruit gaande van frambozen tot aardbeien, deze rosé proeft aanvankelijk vrij zoet, maar evolueert al vlug naar droog. zoals alle rosé wijnen is ook deze Cabernet rosé uitermate geschikt bij de barbecue en bij vele kipgerechten. de Merlot uit de regio Languedoc-Roussillon is een sappige rode wijn met zwarte bessen, pruimen en zelfs een “vleugje” laurier, deze karaktervolle rode wijn past uitstekend bij vele vleesgerechten, bij lamsvlees en bij varkens carbonades. De Chardonnay tenslotte blinkt uit door zijn frisse afdronk en biedt de wijnproever veel geel fruit, het gaat hier om uitstekende wijn om hoofdzakelijk gedronken te worden bij vele kip-en visgerechten en bij zomerse salades. De Franse wijnstreek Languedoc-Roussillon biedt dus voor elke wijnliefhebber wat wils, maar telkens met een hoge kwaliteit en een aangenaam prijskaartje. Dubbel genieten dus….

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’AudeOmdat het gebied zo groot is, variëren de individuele Vins de Pays d’Oc wijnen aanzienlijk, maar Chardonnay en Merlot lijken zich hier bijzonder goed te hebben aangepast aan het mediterrane klimaat (hoewel ze relatief recent zijn geplant). Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Syrah zijn variabeler maar kunnen schitteren, terwijl de aanplant van Viognier zich blijft vermenigvuldigen naarmate de bekendheid van deze variëteit zich verspreidt. Vins de Pays zijn ook een goede combinatie voor lokale wijnstok specialiteiten zoals Terret, Rolle en Marsanne.

 

Eikveroudering en zeldzaamheid (in het geval van de oudere aanplant van Viognier) hebben de prijs van sommige Vins de Pays boven die van appellation wijnen gebracht…

Rode wijn  Rosé  Biologische Wijn  Voor de rode en rosé wijn zijn volgende druivenrassen toegestaan: Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan, Lladoner Pelut, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Côt (Malbec)

Witte wijn  De belangrijkste witte druivenrassen zijn Chardonnay, Macabeu, Picpoul, Clairette, Terret Blanc, Bourboulenc (Malvoisie) – Grenache Blanc, Maccabeu, Clairette, Muscat, Piquepoul, Terret blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Rolle (Vermentino)

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’Aude

Vin de Pays is een Franse naamsaanduiding op het gebied van wijn gecreëerd met het doel de grote hoeveelheden geproduceerde wijn die nog niet geregeld zijn door een Appellation d’Origine Contrôlée beter te valoriseren.

 

De Vin de Pays is een vin de table, tafelwijn met een geografische oorsprong. De condities om de benaming Vin de Pays zijn de volgende :

Vin de Pays d’Oc, Vin de Pays de l’Aude

 

Vin de Pays is een Franse naamsaanduiding op het gebied van wijn gecreëerd met het doel de grote hoeveelheden geproduceerde wijn die nog niet geregeld zijn door een Appellation d’Origine Contrôlée beter te valoriseren.

 

De Vin de Pays is een vin de table, tafelwijn met een geografische oorsprong. De condities om de benaming Vin de Pays zijn de volgende :

* opbrengst per hectare minder dan 90 hl voor de witte wijnen, 85 hl voor de rode en rosé wijnen . Alleen wijngoederen waar de totale opbrengst niet meer is dan 100 hl/ha komen in aanmerking.
* het minimale alcoholgehalte is verschillend per streek: 10% in de Midi, 9,5% in het Zuidwesten en de Centre Est en 9% voor de Val de Loire en de Est.
* Het gehalte van anhydride sulfufaat (SO2) 125 mg/l voor de rode wijnen; 150 mg/l voor de witte en rosé wijnen. (Voor de wijnen met een hoeveelheid suiker hoger of gelijk aan 5 g/l mag het gehalte voor rode wijn niet boven de 150 mg/l zijn en witte en rosé wijnen niet boven de et 175 mg/l).

Voor de vluchtige zuurgraden worden strikte regels gehanteerd,terwijl sommige Vins de Pays moeten voldoen aan striktere voorwaarden dan anderen. De wijnen moeten apart worden bewaard en gevinifieerd en zijn onderhevig aan een strikte kwaliteitscontrole door een speciaal daartoe aangewezen commissie.

 

Languedoc-Roussillon, in het zuiden van Frankrijk. Het departement Aude, ook wel le Pays Cathare genaamd, heeft als hoofdstad het oude Carcassonne. Aude is omgeven door de departementen Ariège, Haute-Garonne, Tarn, Hérault en Pyrénées-Orientales. In het oosten ligt de Middellandse Zee. Het département is genoemd naar de rivier de Aude. De classificatie ‘Vin de Pays’ bestaat sinds 1968, en is bedoeld om duidelijk onderscheid te kunnen maken met de lagere Vin de table. Regels
-Alleen rode, rosé en witte wijn.
-Alleen wijnen uit het gedefinieerde gebied.
-Druivensoorten rode en rosé wijn: Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Syrah, Pinot noir, Mourvèdre, Grenache, Cinsault.
-Druivensoorten witte wijn: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Mauzac, Muscat, Chenin blanc. Bodem Kalk, klei en zand bepalen de bodem. Kalksteen Klei Zand

 

Klimaat
De verschillende regio’s in de Aude verschillen ook in klimaat(sommige zijn mediterraan, andere worden beïnvloed door de Atlantische Oceaan), grotendeels onderverdeeld in 3 regio’s;

– het mediterrane gedeelte (groot deel van de Corbières ,Minervois en Narbonnais) : kuststrook tot 30km binnenland(hier heerst het zachtste klimaat en heeft men het grootste aantal uren zonneschijn, droge zomers en zachte winter). Dit ziet u aan de begroeiing: garrigue (rotsplanten en kruiden), olijf-en amandelbomen, pijnbomen en druivenrassen die weinig water nodig hebben.
– gebied ten westen van Carcassonne (Lauragais en Razes): deze streek heeft meer invloed van de Atlantische kant, hier valt meer regen (alhoewel dit meevalt tegenover onze Noorderse landen), vandaar dat dit een landbouwstreek is met vooral graan, zonnebloemen, koolzaad, en Limoux die vooral witte wijn produceert. Hier groeien gewassen die meer water vereisen.
– het bergachtige gebied: Haute Vallée, Corbières vertes en de Montagne Noire vanaf een hoogte van 600m. Hier valt ook meer neerslag, vooral in de herfst en de lente en sneeuw in de winter. Vooral de Montagne Noire kent meer regenval dan de andere regio’s, hier dus vooral een bosrijke begroeiing, eiken, sparren, beuken enz. Olijfbomen en wijngaarden zult u hier niet meer aantreffen.